torsdag 5 november 2015

Bomb kan ha orsakat den ryska flygkraschen på Sinai


Publicerad 05.11.2015 - 07:27. Uppdaterad 05.11.2015 - 17:08

Både amerikanska och brittiska underrättelsekällor börjar nu misstänka att terrororganisationen Islamiska staten (IS) kan ha placerat ut en bomb ombord på det ryska passagerarplan som kraschade på Sinaihalvön. Storbritannien har stoppat alla flygningar till och från Sharm el-Sheikh.

På onsdag kväll stoppade den brittiska regeringen alla landets flygbolag från att flyga till eller från den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh på Sinaihalvön.

Ett brittiskt expertteam har skickats till Sharm el-Sheikh för att kontrollera säkerheten på flygplatsen så att de ungefär 20 000 brittiska turisterna där kan flygas hem. Åtminstone torsdagens brittiska flygningar från Sharm el-Sheikh är inställda.

Enligt den brittiske utrikesministern Philip Hammond finns det "en betydande möjlighet" att helgens flygkrasch på Sinai orsakades av en sprängladdning ombord.

Alla 224 ombord på det ryska passagerarplanet omkom. Ryssarna har på torsdagen meddelat att de är besvikna på vad de kallar USA.s och Storbritanniens hemlighållande av information om kraschen.

- I fall de har information om vad som hände - och det verkar de ha då utrikesministern berättade om dem - är det chockerande att de inte gett informationen vidare till Ryssland, sa Maria Zacharova, informatören för Rysslands utrikesministerium idag.

Det är oklart exakt vad som stärkt de brittiska misstankarna till den grad att man nu stoppar flygtrafiken till Sharm el-Sheikh just då Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi ska inleda sitt besök i Storbritannien.

CNN: Någon på flygplatsen hjälpte IS

Senare på onsdagen rapporterade amerikanska CNN, med hänvisning till anonyma amerikanska underrättelsekällor att man också i USA tror att det ryska passagerarplanet kan ha störtat till följd av en bomb. En bomb som placerats ombord på planet av IS eller någon organisation nära knuten till IS.

Inga amerikanska utredare deltar i olycksutredningen i Egypten. En av CNN:s källor säger att de amerikanska misstankarna, bland annat, bygger på meddelanden som man snappat upp inom IS.

IS på Sinaihalvön har tagit på sig skulden för kraschen senast på onsdagen. Men IS brukar också snabbt presentera bevis för sina påståenden och det har inte skett hittills.

CNN:s egen analytiker Paul Cruickshank menar att det kan bero på att IS än så länge vill skydda medbrottslingar på flygplatsen i Sharm el-Sheikh.

En katastrof för Egypten

Om det verkligen visar sig att det var en bomb som orsakade flygkraschen på Sinai så är det en katastrof för Egyptens turistnäring.

Egyptiska myndigheter har också gått ut med att det finns Egypten är mycket besviket på Storbritannien som avbrutit alla flyg till Egypten.

Turismen i Kairo, Luxor och den västra öknen har redan lidit svårt av de senaste årens turbulens i Egypten, men Sharm el-Sheikh har ansetts vara ett tryggt turistmål.

Om det visar sig att IS står bakom det eventuella bombdådet så blir det också intressant att se hur Ryssland reagerar.

Dådet kan i så fall tolkas som ett direkt meddelande till Rysslands president Vladimir Putin. En hämnd för Rysslands engagemang i Syrienkriget.

Väst har kritiserat Ryssland för att huvudsakligen bomba andra än IS-mål i Syrien, men ryska bombflyg har också bombat en del IS-mål.

Storbritannien planerar utökad övervakning


Publicerad 05.11.2015 - 06:07. Uppdaterad 05.11.2015 - 06:12   

Den brittiska regeringen vill ge polis och säkerhetstjänst större befogenheter att övervaka medborgarna. Inrikesminister Theresa May har lagt fram ett lagförslag, där nät- och teleoperatörer får en viktig roll.

Operatörerna åläggs att i ett års lagra uppgifter om vilka webbplatser deras kunder har besökt, och vid behov ge uppgifterna till polisen.

Det skulle också bli möjligt för brittiska underrättelsetjänsten att hacka in sig i datorer och smarttelefoner för att komma åt information.

Enligt experter skulle lagen ge de brittiska myndigheterna en möjlighet till övervakning som saknar motstycke i västvärlden, och förslaget har mött kritik från människorättsgrupper.