måndag 4 juli 2011

Sedeslöshet och sexuella utsvävningar i Sverige: Ändrade sexvanor hos studenter


Publicerat: 4 juli 2011 kl 06:00

Sexuellt överförbara sjukdomar har blivit vanligare bland studenter, och det är en kraftig ökning jämfört med tidigare liknande studier. Det visar en ännu inte publicerad studie från Uppsala, som kommer att presenteras på den europeiska fertilitetskonferensen, ESHRE, som börjar i Stockholm idag.

– Sexualvanorna har blivit betydligt mer riskfyllda de senaste fem åren.Tanja Tydén, säger professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.

En tredjedel av de 350 studenter, som svarde på enkäten när de sökte barnmorska eller gynekolog 2009 hos Studenthälsan i Uppsala, har smittats av en sexuellt överförbar sjukdom. Det är betydligt högre del än i en stor studie bland unga i Sverige, UNGKAB, som presenterades av Göteborgs universitet i våras. Det är också dubbelt så många jämfört med en liknande studie fem år tidigare.

Studenterna var i genomsnitt 22 år och hade hunnit ha elva sexpartners, vilket också är mer än en fördubbling från föregående studie.

Klamydia var den vanligaste sjukdomen, och klamydia kan leda till äggledarinflammation som i sin tur kan göra att äggledarna inte släpper igenom befruktade ägg, och det blir svårare att få barn.

- Skjuter man samtidigt på barnafödande till högre åldrar, så har man två faktorer som inte är så bra att ha med sig i bagaget, dvs hög ålder och kanske sexuellt överförbar sjukdom.

Professor Tanja Tydén konstaterar att hög ålder när det handlar om barnafödande är kvinnor över 35, eftersom det är då fertiliteten börjar avta. Tidigare studier har visat att många studenter överskattat möjligheten att med hjälp av provrörsbefruktning kunna bli gravida senare i livet.

Ytterligare en ny studie som presenteras på den europeiska fertilitetskonfernesen som börjar i Stockholm idag visar att kromosomförändringar vid provrörsbefruktning kan ske i högre utsträckning för de över 35 jämfört med yngre. Allt det här sammantaget gör professor Tanja Tyden bekymrad.

- Man ska försöka bevara sin fruktsamhet så att underlivet verkligen är på topp den dan när man verkligen vill ha barn, säger professor Tanja Tydén.