söndag 30 oktober 2011

Svenska Migrationsverket: Utvisning av 90-åring stoppas


Uppdaterat: tisdag 18 oktober kl 15:57 (publicerades tisdag 18 oktober kl 15:05)

Utvisningen av 90-åriga Ganna Chyzhevska till Ukraina stoppas, åtminstone tillfälligt. Europadomstolen har beviljat inhibition, enligt kvinnans advokat.

Nu i eftermiddag skulle 90-åriga, demenssjuka Ganna Chyzhevska gå ombord på ett flygplan på Arlanda för att föras tillbaka till Ukraina.

Hon skulle utvisas, trots att hon inte har några anhöriga kvar där, och trots att hennes familj i Sverige länge har kämpat för att hon ska få stanna här.

Så sent som nu i eftermiddag försökte hennes offentliga biträde, advokaten Ignacio Vita, att stoppa utvisningen i sista stund.

Han vände sig till Europadomstolen, för att få dem att ta upp Ganna Chyzhevskas ärende.
Bara en knapp timme innan utvisningen skulle verkställas kom beskedet: Europadomstolen ska ta upp ärendet och utvisningen stoppas i avvaktan på det.

Via sociala medier som Facebook och Twitter spriddes tidigare under dagen uppgifter om en protestaktion på Arlanda vid 13-tiden i dag.

Tiotals personer slöt upp. Enligt en deltagare var det åtminstone 30 – 40 personer, enligt någon annan ännu fler.

När Sveriges Radios reporter kom till Arlanda hade beskedet om inhibition just kommit.
Marie Gustafsson, Rebecka Tjäder och Annahita Iazdi var glada över beskedet. De tror att protesterna i de sociala medierna har betytt väldigt mycket, men sa också att även om de känner lättnad nu så är det inte slut ännu.

Vad tror du att protesten på Arlanda har betytt?

– Protesten här är en yttring för vad folk tycker i sociala medier. Men jag vet inte om den har gjort någon skillnad, säger Annahita Iazdi.