onsdag 19 december 2012

Unik dom efter CIA:s kidnappning av tysk medborgare


Publicerat: torsdag 13 december 2012 kl 18:19

Den tyske medborgaren Khalid al-Masri som kidnappades av CIA 2003 och fördes till ett fängelse i Afghanistan, har tilldömts ett skadestånd på 78 000 dollar efter en dom i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

I en kommentar till domen, säger Amnesty international, att det är första gången som en domstol håller ett europeiskt land ansvarigt för att ha bistått CIA med att illegalt kidnappa misstänkta terrorister.

Därför är domen unik. Frågan är nu ifall domen öppnar för ytterligare rättegångar med personer som kidnappades i CIA:s så kallade krig mot terrorismen under åren 2002-2005; ett krig som fördes tillsammans med olika säkerhetstjänster i Europa.

Den tyske medborgaren Khalid Al-Masri var på semester i Makedonien 2003. Han greps på sitt hotellrum, och förhördes i Skopje i en månad, innan han fördes till den beryktade så kallade saltgruvan i Afghanistan, ett fängelse där misstänkta terrorister förhördes under tortyr.

Efter en tid förstod CIA att de gripit fel person och fem månader efter att han spårlöst försvunnit i Makedonien, dök han upp, dumpad på en landsväg i Albanien.

Väl hemma i Tyskland, hade han svårt att förklara och få gehör för sin surrealistiska historia. Alla teg, tysk säkerhetstjänst som var inblandad och tyska regeringen, som var informerad.

Men al-Masri förde sin kamp och fick till slut ett erkännande. Han försökte även driva en skadeståndsprocess i USA, men fick avslag av domstolen - inte för att de ansåg hans historia som osannolik, utan för att USA:s säkerhetsinstressen kunde stå på spel.

Nu har han tilldömts 78 000 dollar i den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.