torsdag 24 januari 2013

Svenska studenter kan inte svenska


Publicerad 23.01.2013 - 09:54. Uppdaterad 23.01.2013 - 10:01

De svenska universiteten möter allt oftare studerande som har stora problem med att använda sitt modersmål. Enligt Sveriges television har allt fler studenter svårigheter med att förstå och producera text på svenska.

Det här tar sig uttryck i att man inte förstår tentfrågor och i svårigheter att skriva korta texter på svenska. Många har också svårt att skriva i annat än "jag"-form och förstår inte hur sakprosa ska skrivas.

- Jag har rättat tenter i tio års tid och situationen har blivit sämre hela tiden. Något måste göras åt detta, säger Henrik Ågren som undervisar i historia vid universitetet i Linköping.

Ågren och flera universitetslektorer vid Uppsala universitet fäste uppmärksamhet vid problemet i en artikel i Uppsala nya tidning.

- Vid är redan vana vid att de som historiestuderande inte besitter grundkunskaper i historia, men det är alarmerande att studenterna inte ens kan skriva, tycker artikelskribenterna.

Orsaken till de usla kunskaperna i svenska anses vara den bristfälliga grundskole- och gymnasieundervisningen, att eleverna skriver allt mindre sakprosa och att eleverna vant sig vid att snabbt kunna söka information på internet.

- Den som var primus i klassen, klarar inte nödvändigtvis av universitetsstudier, säger språkforskaren Sofia Ask.

Enligt Ask beror problemen delvis på att allt fler unga svenskar söker sig till universitetsstudier efter gymnasiet. Universiteten har inte förberett sig på studerande som kommer från studieovana hem, anser Ask.