måndag 4 maj 2015

Skolan i Sverige får uselt betyg


Publicerad 04.05.2015 - 13:12. Uppdaterad 04.05.2015 - 13:24

Sveriges skolsystem får mycket skarp kritik av OECD. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling i Europa säger att läget är alarmerande.

Det finns inget land i världen där PISA-undersökningar görs, som visar en så markant nedgång som Sverige, säger OECD i en slutrapport som publiceras i dag.

Läget är akut, slår organisationen fast: Från att ha legat på medelnivå har nivån på den svenska skolan fallit klart under medelnivån de senaste tio åren.

I det allra senaste PISA-testet, som gjordes 2012, låg Sverige på 28 plats av de 34 PISA-länderna vad gällde kunskaperna i matematik och på 27 plats vad gällde läsning och naturvetenskaper.


Eleverna kommer för sent

Också skoldisciplinen har försämrats bland de svenska eleverna. Eleverna kommer för sent till skolan mycket oftare än elever i andra OECD-länder, visar rapporten.

Bland de svenska lärarna tycker många att läraryrket inte är särskilt högt värderat.

Invandringen har bara en begränsad effekt på OECD:s siffror, men det finns ett gap mellan nysvenskarnas och de infödda svenskarnas kunskaper, påpekar OECD. Det här är en stor utmaning, eftersom nästan hälften av invandrarbarnen presterar under medelnivån.

I den senaste PISA-undersökningen klarade skolorna i Finland sig bra.