tisdag 16 juni 2015

Suomettuminen - Finlandisering: Niinistö träffar Putin nästa vecka


Publicerad 11.06.2015 - 15:24. Uppdaterad 11.06.2015 - 16:30

President Sauli Niinistö träffar Rysslands president Vladimir Putin i Moskva på tisdag.

Presidenterna ska diskutera kriget i Ukraina och det faktum att Minskavtalet om fred inte har hållit. President Niinistö konstaterade att ingen av punkterna i Minskavtalet har uppfyllts. När dessutom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har haft väldigt liten framgång i sitt arbete i Ukraina är läget allvarligt, sa Niinistö.

Tidigare den här veckan dryftade Niinistö Ukrainakrisen med Ukrainas president Petro Porosjenko per telefon, och med Kazakstans president Nursultan Nazarbajev och FN:s generalskereterare Ban Ki-moon i Kazakstans huvudstad Astana.

Det är viktigt att få veta hur president Putin ser på läget, sade Niinistö, som har diskuterat sin resa med andra statschefer inom EU.

Niinistö träffade president Putin i samma ärende i Sotji förra sommaren. Då sa han att han inte anser sig vara någon stor fredsmäklare. Han upprepade den frasen i dag.

På söndag och måndag arrangerar presidenten för tredje gången säkerhetspolitiska diskussioner på sommarresidenset Gullranda. Dit kommer bland andra USA:s tidigare biträdande utrikesminister Strobe Tallbott.