måndag 19 juni 2017

Banden stärks mellan svenska högerextremister och Putins maskineri


19 juni 2017

Yttre krafter ger sig alltmer in i den svenska samhällsdebatten. Det sker genom hot, trakasserier och spridning av falska nyheter. Experter varnar för att den svenska valrörelsen inte är något undantag.

Yle Nyheter har träffat två svenska experter som var för sig har gått igenom en stor del av påverkanskampanjer från ryskt håll. Det handlar om direkta kopplingar mellan extrema rörelser i Sverige och Putinvänliga aktörer. Det handlar också om en gemensam verklighetsbild som sprids av nazister och andra högerextrema rörelser.

Martin Kragh är seniorforskare och chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Han har tillsammans med medförfattaren Sebastian Åsberg gått igenom en stor mängd nyheter som har sänts i de Kreml-styrda kanalerna Sputnik News och RT, som tidigare hette Russia Today.

Tv-kanalen RT sänder över nätet på engelska och publicerar nyheter på nätet på fem andra språk. RT når via sina sändningar på nätet ut över en stor del av världen.

Webbsajten och radiokanalen Sputnik News sänder på över 30 språk, och sände under ett knappt års tid också på svenska, finska, danska och norska. Meningen är att nå ut med det Putinvänliga perspektivet, genom snävt vinklade nyheter.

Högerextrema aktörer citeras av RT och Sputnik

Här ser man tydliga kopplingar till den främlingsfientliga svenska nättidningen Fria Tider. Av Kraghs och Åsbergs undersökta period kommer det fram att Fria Tider ofta spred vidare det innehåll som Sputnik News producerade på svenska, och vice versa.

- I Sverige är det ett antal högerextrema aktörer som har citerats eller lyfts upp gång på gång i Sputnik eller Russia Today, säger Kragh.

Kragh tillägger att det finns exempel också på vänsterextrema aktörer som får utrymme i ryskstyrda kanaler. Ett exempel är gruppen Läkare för mänskliga rättigheter. Gruppen har påstått att kemgasattacker i Syrien var en bluff. Ryssland kallade organisationen expertvittnen, men gruppens trovärdighet ifrågasätts allmänt.

Sverige och Finland intressanta för Kreml-styrd informationsspridning

Innehållet i Sputnik och RT handlar till stor del om kritik av utvecklingen av Nato, om det ryska perspektivet på Ukraina-konflikten, samt om västvärlden och ett EU i förfall.

- Sverige och Finland förblir intressanta länder. Den här typen av mediekanaler är bara en aspekt av ett bredare paraply av åtgärder som man kan använda som stat, för att påverka opinionen i andra länder. Vi menar att det finns tecken på att Ryssland har fortsatt att agera inom andra domäner, säger Martin Kragh.

- Vi såg när finska gränsen mot Ryssland destabiliserades, då man skickade migranter över gränsen. Det var också enligt finska bedömare en maktsignal från Ryssland.

Falska nyheter som sprids i alternativa medier

Men också påhittade nyheter får stor spridning inom alternativa medier i Sverige. Ett känt exempel är en nyhet som härstammar från ett förfalskat brev av försvarsminister Peter Hultqvist, som gratulerar till en vapenaffär mellan svenska Bofors och Ukraina.

Ett annat förfalskat brev ser ut att ha skickats från en kvinnlig beväpnad grupp inom Islamiska staten, som ber utrikesminister Margot Wallström om finansiellt stöd. Kragh kan peka på 26 falska nyheter som har fått spridning i den svenska mediemiljön.

Försök att påverka migrationsdebatten i Sverige

Hittills har de utomstående försöken att påverka den svenska politiken i första hand fokuserat på säkerhetspolitik och Nato-debatten. Också förlöjligande av Sverige är vanligt - inte minst i samband med u-båtsjakten i Stockholms skärgård år 2014.

Nyligen användes en påhittad nyhet i ryska medier, som hävdade att den psykiska ohälsan sprider sig över Sverige.

Men framför allt migrationsdebatten sticker ut. Den negativa bilden av Sverige späds på av ryska medier, både under och efter flyktingkrisen år 2015.

- Det här visar vilka typ av narrativ som återkommer. De återkommer starkt och är ganska ensidiga från ryskt håll, säger Martin Kragh.

Kraghs kritik mot Aftonbladet ledde till häftig debatt

När Martin Kraghs rapport kom ut i vintras ledde den till en omfattande mediedebatt. Sprängstoffet var att Kragh pekade ut Aftonbladets kulturredaktion för att ge utrymme till skribenter som skriver ur ett Putinvänligt perspektiv.

Kritiken mot Kragh handlade i korthet om att man måste ha rätt att vara Nato-kritisk, utan att för den skull klassas som Putinkramare.

Hur ser du kritiken mot dig i debatten?

- Det finns mycket viktiga legitima politikområden som vi måste kunna diskutera: Nato-frågan, det östliga partnerskapet, EU:s framtid och migrationspolitiken, säger Kragh, som menar att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

- Vår poäng är att vi ser att det sker påverkan från främmande makt i de här frågorna och då måste man vara medveten om det. Vi kan också se att det finns andra aktörer i våra lokala samhällen, som medvetet försöker plantera en rysk agenda. Då måste vi vara på vår vakt, säger Kragh.

Och de facto har andra journalister kunnat påvisa att en del av skribenterna i Aftonbladet utövar en slags dubbelroll. Samma skribenter som stöder ryskvänlig propaganda i nätforum eller via kontakter till ryska organisationer har getts utrymme på Aftonbladets kultursidor.

Blev själv utsatt för hot

I den hetsiga debatt som följde fick Kragh också utstå trakasserier och hot. När vi träffas några månader senare är han fortfarande skakad av drevet.

- Jag har blivit utsatt för koordinerade systematiska hot, mordhot, trakasserier, spridande av personangrepp och desinformation på internet.

Det visar ytterligare på kopplingar mellan aktörer i Ryssland och Sverige.

- En del av det här har plockats upp av ryska statliga medier. Engelskspråkiga Sputnik plockade upp en känd högerextremist i Sverige, som angrep mig och min medförfattare. På rysk statlig tv blev jag uthängd av en skribent, som är etablerad i svensk media. Jag kallades för Nato-agent och personen förtalade Sverige, att "Sverige är präglat av åsiktsförtryck".

NMR:s koppling till ryska ultranationalister

Samtidigt syns alltfler kopplingar mellan personer inom högerextrema rörelser i Ryssland och Sverige.

Det tydligaste exemplet är den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som är aktiv i Finland, Norge och Sverige. Aktiviteterna har ökat i Sverige under de senaste åren.

Daniel Poohl, som är chefredaktör för tidningen Expo har granskat relationerna mellan den ultranationalistiska Ryska imperiska rörelsen och Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Som exempel nämner Poohl Ryska imperiska rörelsens frontfigur Stanislav Vorobjevs tal på en scen år 2015 hos NMR utanför Skara. NMR har också tagit emot pengar av rörelsen, enligt Expos källor.

- Det finns personer i Sverige som fungerar som mellanhänder mellan ryska och svenska högerextremister.

Var finns de gemensamma intressena hos ryska och svenska aktörer?

- Båda två befinner sig i opposition mot ett system som de inte gillar. De är antisemitiska organisationer båda två. De anser ju att de är i någon slags gemensam kamp mot liberalism, socialism och det som de i slutändan ser som en judisk världskonspiration.

Men det finns också sådant som skiljer, även om de här rörelserna hittills har valt att strunta i motsättningarna.

- Om de mot förmodan fick makten, skulle det uppstå konflikter. Ryska imperiska rörelsen har att döma av namnet imperieambitioner. NMR har ju fantasidrömmar om att upprätta någon slags nordisk nazistisk diktatur. I ett sådant osannolikt scenario skulle de troligtvis hamna i krig med varandra. Kartan räcker inte riktigt till för båda, säger Poohl.

Ultranationalisten Dugin i centrum

En central aktör i kontakterna mellan högextrema i Ryssland och väst är ultranationalisten Aleksandr Dugin, som under ett Finlandsbesök för tre år sedan väckte uppmärksamhet genom att välkomna Finland till ett storryskt Eurasien.

Han har brukat ses som en chefsideolog för president Putin. Enligt Daniel Poohl är Dugin ändå ingen rådgivare till Putin, utan uppfattas som alltför radikal för Kreml. Poohl pekar i stället på finansiella aktörer, som är kopplade till Dugin och som stöder högerextrema rörelser i Ryssland och Europa.

- Det finns en förenklad bild av att det är Putin som sitter där och bestämmer. Men det är ett maskineri som byggs upp enligt de premisser som finns i det ryska systemet. Ju mer kontakter du kan etablera utomlands, desto mer stiger du i hierarkin, säger Poohl.

En koppling i Sverige är det svenska förlaget Arktos som ger ut högerextrem litteratur, och som också ger ut Dugins böcker på engelska.

Migrationspolitiken i Sverige är en måltavla

Migrationspolitiken är en fråga som sticker ut i den Kreml-styrda rapporteringen om Sverige. Och det tror Poohl att kan komma att synas också i valrörelsen om ett år.

- Sverige har ju blivit, både från rysk sida och från konservativ media i USA, en slags berättelse om ett samhälle som rasar samman på grund av mångkultur. Sverige blir en viktig del av den ryska propagandan - så här går det om vi låter det mångkulturella samhället och liberalismen gå för långt. Och de bilderna är ju starkt överdrivna.

Till skillnad från andra länder som Frankrike, där Marine Le Pens Nationella fronten har nära relationer till Ryssland, finns få direkta kontakter till rikspolitiker i Sverige. Det finns exempel på Putinvänliga sverigedemokrater, men inte inom partiledningen, enligt Daniel Poohl.

Partiledningen tar avstånd från alla tänkbara Putin-kopplingar, så vilken väg försöker man närma sig Sverigedemokraterna?

- Om jag ska vara helt ärlig, så vet jag inte. Det är ju väldigt oklart hur den här typen av närmanden görs.

Poohl talar om försök till närmanden, eller "tassande" runt Sverigedemokraterna. Alternativmedia som finns i Sverige kommer det att finnas relationer till, och nätverken är som sagt svåra att överblicka.

Men ett varningens finger är höjt i luften när valåret startar i Sverige.

- Med tanke på valrörelsen finns det ingen orsak att tro att det skulle avta på något sätt.

Fotnot: Vi har inte skrivit ut länkar till Kraghs/Åsbergs och Poohls hela artiklar, eftersom de kostar att läsa eller beställa.

Ingemo Lindroos