måndag 11 januari 2021

Två döms för Gävleattack – Tjetjenien pekas ut

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qm5b88/tva-doms-for-gavleattack--tjetjenien-pekas-ut
 
11 januari 2021
 
  Två personer döms till fängelse för den blodiga hammarattacken på den tjetjenska bloggaren Tumsu Abdurachmanov i Gävle förra året.
  En "blodshämnd" från den tjetjenska talmannen pekas ut som förklaring till mordförsöket – och det är tydligt att en penningstark makt ligger bakom, enligt tingsrätten.
 
  Det var den 26 februari förra året som Tumsu Abdurachmanov vaknade i sin bostad i Gävle av ett kraftigt slag i huvudet. En man som satt gränsle över honom i sängen angrep honom med en hammare.
  Han fick skador i huvudet men lyckades övermanna angriparen genom att trycka in sitt finger i ögat på honom.
  – Antingen skulle jag dö eller så skulle jag lyckas övermanna honom, berättade Abdurachmanov i rätten.
  I en blodig video som han publicerade i sina kanaler fick han sedan mannen att erkänna att han kom från Moskva.
   Nu dömer Gävle tingsrätt en rysk man i 30-årsåldern för mordförsök och en kvinna för medhjälp till mordförsök. Mannen får tio års fängelse och kvinnan får åtta år. De ska gemensamt betala 140 000 kronor i skadestånd till Abdurachmanov.
  Båda utvisas dessutom.
 
Välkänd regimkritiker
 
  Enligt domen är det klarlagt att mannen attackerade Abdurachmanov och att kvinnan, som enligt åklagaren inledde en relation med bloggaren i syfte att kunna hjälpa till vid attacken, släppte in angriparen i lägenheten. Hon ska även ha hjälpt till vid planeringen.
  Abdurachmanov är en av de mest välkända kritikerna av den tjetjenska regimen. Enligt Säpo som har utrett attacken har han miljoner följare på olika sociala plattformar och är en viktig informell makthavare och opinionsbildare i den ryska delrepubliken.
  Den enda motivbild som finns är den som åklagaren lagt fram, konstaterar tingsrätten – nämligen Abdurakhmanovs kritik mot styret i Tjetjenien och den "blodshämnd" som Magomed Daudov, talman i Tjeteniens parlament, uttalade mot bloggaren.
  Daudov uttalade den så kallade blodshämnden i en film på sociala medier i mars 2019 efter att Abdurakhmanov kritiserat Tjetjeniens förre president Achmat Kadyrov.
  Rätten konstaterar även att det framstår som självklart att det ligger en penningstark makt bakom. Bland annat har det varit möten i Groznyj, Moskva och Italien inför attacken, det har förekommit flera resor, man har inhandlat en bil i Litauen som transporterats till Sverige och det var en rekognoseringsresa i Gävle innan mordförsöket. Därutöver var det stora kostnader för mannens hotell och fickpengar, som dessutom erbjöds 60 000 euro som betalning, enligt tingsrätten.
 
Vanligt bråk
 
  Åklagaren Per Lindqvist är nöjd med domen.
  – Jag tycker förstås att det är tillfredsställande att vi har lyckats få klarhet i de närmare omständigheterna kring det här ärendet som initialt framstod som ett vanligt bråk i en lägenhet med två män och en hammare i Gävle. Men vi har kunnat utreda och förklara hur främmande makt har burit sig åt för att försöka slå ut en regimkritiker.
  Han påpekar dock att det här bara är ett enskilt ärende.
  – Hoten och angreppen mot det demokratiska systemet, som det här ärendet är en ganska bra illustration av, fortsätter. Det upphör inte med den här domen utan hoten och angreppen fortsätter.
  Abdurachmanovs målsägarebiträde Jens Sjölund säger att hans klient hade önskat högre straff, framför allt för mannen som angrep honom.
  – Tumsu tyckte att om han bara skulle få åtta-tio år fanns det risk att det kommer fler (som försöker mörda honom).
  Sjölund tycker inte att tingsrätten har beaktat omständigheterna kring attacken tillräckligt gällande strafflängden.
  – Man brukar säga att åtta år är standard för mordförsök. Jag tycker inte att två år är tillräcklig höjning över det, utifrån det bakomliggande syftet där främmande stat utför mordförsök på svensk mark för att tysta någon som använder sin yttrandefrihet.
  Åklagaren Per Lindqvist har däremot inga invändningar mot straffen.
  – Man kan jämföra med andra ärenden och det är klart att det finns enskilda exempel med folk som har dömts för försök till mord och liknande brott och fått strängare straff. Men i de fallen brukar det vara så att målsäganden har drabbats av mycket allvarligare skador än i det här fallet.
 
Erkänt misshandel
 
  Mannen som döms har förnekat mordförsök men erkänt grov misshandel. Han har sagt att han endast utdelade ett slag med hammaren, utan avsikt att döda.
  Enligt mannen sade han upprepade gånger nej till att döda Abdurachmanov, men vågade till slut inte neka sin tjetjenska uppdragsgivare, främst en namngiven man som varit häktad i sin frånvaro.
  Enligt tingsrätten framstår det dock som "rena bortförklaringar".
  Mannens försvarare Gustaf Andersson säger att domen kommer överklagas.
  – Hans berättelse stämmer väl överens (med bevisen) att han inte hade för avsikt att döda, utan skulle genomföra en grov misshandel som förklaring till sina uppdragsgivare.
  – Vi är rejält missnöjda, och särskilt över att han också ska utvisas.
 
FAKTA
 
Dåd mot regimkritiker
 
Attacken mot Tumsu Abdurachmanov i februari 2020 hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.
 
Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.
 
Den 30 januari 2020 dödades bloggaren Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike, och i juli sköts en välkänd kritiker av regimen ihjäl i Wien i Österrike.
 
I augusti 2019 sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på ljusa dagen.