torsdag 3 juni 2021

Danmark ger grönt ljus för kontroversiellt lagförslag: Asylsökande kan skickas till flyktingmottagningar i Afrika

https://svenska.yle.fi/a/7-10001502
 
3 juni 2021
 
Folketinget i Danmark har godkänt regeringens förslag om ett nytt omstritt system för asylsökande. Lagförslaget innebär att personer som söker asyl i Danmark kommer att kunna flyttas till ett land utanför Europa, till exempel Rwanda.
 
Tanken är att asylsökande hädanefter ska kunna skickas till ett mottagningscenter i ett tredje land, och att även asylprocessen ska ske där.
 
Personer som sedan beviljas asyl ska inte få komma till Danmark, utan de ska integreras i värdlandet eller flyttas till FN:s flyktingläger.
 
Personer som sedan beviljas asyl ska inte få komma till Danmark, utan de ska integreras i värdlandet eller flyttas till FN:s flyktingläger.
 
- Om du ansöker om asyl i Danmark vet du att du kommer att skickas tillbaka till ett land utanför Europa, därför hoppas vi att människor kommer att sluta söka asyl i Danmark, säger regeringens talesperson i utlänningsfrågor, Rasmus Stoklund, till DR.
 
Enligt Jyllands-Posten har den danska regeringen fört diskussioner med flera afrikanska länder som tänkbara värdländer, bland annat Tunisien, Etiopien, Egypten och Rwanda.
 
Förslaget kan göra det farligare för asylsökande
 
Människorättsorganisationer samt FN och EU har tidigare riktat hård kritik mot det danska lagförslaget.
 
Anders Aalbu, som är talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR:s kontor i Norden, säger till Svenska Yle att den danska lagen kan leda till ett sämre skydd för utsatta personer.
 
- Det här riskerar att underminera hela fundamentet för det internationella flyktingskyddet.

Aalbu varnar för att Danmarks lagförlag riskerar att få en dominoeffekt i Europa, om andra länder tar modell av den danska politiken.
 
Källor: TV2, Reuters, Jyllands-Posten, DR