onsdag 28 september 2011

Svensk misstänks för våldtäkt i Spanien

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4713246

Publicerat: lördag 24 september 2011 kl 10:18

En svensk gymnasieelev från Växjö sitter frihetsberövad i Spanien misstänkt för våldtäkt, uppger Smålandsposten.

Eleven sitter på en ungdomsanstalt i Torremolinos sedan två månader. Han får hjälp med skolarbetet av Svenska skolan, har stöd från det svenska konsulatet och har fått advokat och stödperson.

Eleven nekar till våldtäktsanklagelserna. Några uppgifter om huruvida eleven ska släppas i väntan på rättegång eller när en sådan ska hållas finns inte.

Enligt svenska utrikesdepartementet är pojken född 1994, alltså minderårig. Han sitter anhållen misstänkt för våldtäkt sedan den 18 juli.

– Ärendet följs av vårt honorärkonsulat i Malaga. Pojken sitter på ett särskilt center för minderåriga. Det finns en advokat utsedd, pojken får träffa sina föräldrar och han har också fått besök av konsulatet, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

En svensk som är bosatt i området har utsetts till stödperson och hjälper bland annat till med skolgången. UD har inga uppgifter om hur pojken själv ställer sig till anklagelserna.

Enligt Smålandsposten var pojken på semester när han träffade en ung kvinna. Vid ett tillfälle gick paret ner till stranden i Fuengirola där våldtäkten ska ha skett.

TT: Hur ser ni på att en ung pojke suttit frihetsberövad två månader utomlands?

– Jag kan inte säga någonting om det faktiskt. Vi har erbjudit vår konsulära hjälp och han har fått särskilt stöd i och med att han är minderårig, säger Linn Duvhammar.

Hon vet inte hur vanligt det är att en ung person hålls frihetsberövad länge utomlands och har heller inga uppgifter om när en eventuell rättegång kan starta.