onsdag 28 september 2011

Svensk dömd för övergrepp mot barn i Tyskland

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4712571

Uppdaterat: fredag 23 september 2011 kl 21:20 (publicerades fredag 23 september kl 16:00)

En 67-årig svensk har dömts i dag för ett tjugotal sexuella övergrepp mot barn i Tyskland. Enligt Tobias Kaehne, presstalesman vid domstolen i Berlin, har mannen erkänt brotten, som begicks i hans lägenhet i Berlin 2002 och 2003, då pojkarna var 13 år gamla.

– Han erkänner att han har utnyttjat två pojkar i sin lägenhet i Berlin, säger Tobias Kaehne.

Det var i april som den 67-årige svensken greps i sin lägenhet i Berlin, där han bor sen ett tiotal år. Polisen hade fått upp ett spår i samband med att en bekant till mannen gripits misstänkt för barnsexhandel och sexuella övergrepp, då han var i sällskap med en 11-årig haitisk pojke.

Den 57-årige tysken har enligt polis och åklagare tidigare avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för sexuella övergrepp mot barn och var tillsammans med svensken medlem i en organisation som utgav sig för att hjälpa gatubarn i Haiti.

I samband med gripande av svensken fann polisen bilder på honom tillsammans med två unga pojkar, vilket ledde till en parallell utredning som i dag mynnade ut i domen mot svensken.

Hans erkännande gjorde att det blev villkorlig dom, vilket innebär att han nu släpps ut ur fängelset där han suttit i häktad i närmare ett halvår. Skulle han begå något nytt brott blir straffet två års fängelse.

Den första utredningen med koppling till övergrepp begångna i Haiti pågår fortfarande i Tyskland. Svensken har tidigare misstänkts för ett fall av sexuellt övergrepp på Haiti förra året, men eftersom åklagarmyndigheten i Berlin anser att han varken kan åtalas eller dömas i Tyskland har ärendet lämnats över till svenska myndigheter. Men svensk polis har ännu inte kunnat bekräfta för Ekot om någon utredning har påbörjats här.