torsdag 14 juni 2012

Svenska Migrationsverket: Demenssjuka Ganna får stanna i Sverige

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5148340

Uppdaterat: tisdag 12 juni 2012 kl 16:17 (publicerades tisdag 12 juni kl 15:07)

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzhevska får stanna i Sverige. Migrationsverket som först beslutade att hon skulle utvisas, och sen tillfälligt stoppade utvisningen har nu bestämt sig för att ge henne uppehållstillstånd.

Utvisningen av ukrainskan Chyzhevska stoppades den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

Migrationsverket motiverar beslutet med att det har inkommit nya uppgifter i ärendet, som gjort att de ändrat sitt beslut.

Advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzhevskas juridiska ombud, säger att beslutet är glädjande.

– Det är naturligtvis en oerhörd lättnad, ett väldigt glädjande beslut och en stor seger för Ganna, säger han till Ekot.

Det är väldigt oklart vad Migrationsverket baserar sitt beslut på, säger Ignacio Vita.

– Migrationsverket säger att det nu står klart att hon är gravt dement och att hon inte kan genomföra en flygresa, eftersom det skulle försätta henne i ett mycket allvarligt sjukdomstillstånd som skulle kunna leda till hennes död. Men det har ju vi påstått från dag ett, säger advokat Ignacio Vita, som är Ganna Chyzhevskas juridiska ombud.


Fakta: Fallet Ganna Chyzevska

  • Beslutet att utvisa Ganna Chyzhevska togs av Migrationsverket och efter överklagande även av Migrationsdomstolen. Fallet fick inte prövningstillstånd i den högsta instansen Migrationsöverdomstolen.

  • Till och med 1997 fanns regeln om "sista länken" som hade kunnat ge Chyzhevska rätt att stanna. Den stadgade att åldringar utan anhöriga i hemlandet men med släkt i Sverige kunde få uppehållstillstånd. Regeln plockades bort av politikerna.

  • Ett halmstrå finns nu i att få bedömningen "synnerligen ömmande omständigheter". Men då krävs bland annat ett livshotande tillstånd.

  • I fallet med Chyzhevska inkom nya uppgifter, och då kan Migrationsverket göra en ny bedömning utifrån de uppgifterna. Chyzhevska fick uppehållstillstånd med den juridiska termen "verkställighetshinder" som grund, eftersom hon anses för sjuk för att resa.