onsdag 27 juni 2012

Sverige utmärker sig med avvisningar till Xinjiang

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5168435

Publicerat: onsdag 27 juni 2012 kl 06:06

Exilorganisationer pekar nu ut Sverige som den enda västerländska demokrati som tvingar uiguriska asylsökande från den oroliga regionen Xinjiang att återvända till Kina. Amnesty International anser att inga uigurer kan skickas tillbaka till Kina eftersom det är för farligt för dem. Två uigurer som sänts tillbaka av svensk polis är nu spårlöst försvunna.

Ett trettiotal andra uigurer har fått veta att de inte kommer att få stanna i Sverige och väntar nu på utvisning. Några sitter redan i förvar.

– Jag var rädd eftersom jag visste att det är olagligt att demonstrera i Kina, men när jag såg så många ungdomar på gatan och bland dem mina egna klasskamrater, blev jag upprörd och gick med, och då glömde jag min rädsla.

Vi kan kalla honom Azimet. Han är i 25-årsåldern. För snart tre år sedan deltog han i demonstrationer för uigurers rättigheter i Urumqi, som är regionhuvudstaden i Xinjiang. Demonstrationerna slogs ner brutalt av kinesisk polis och militär.

Enligt flera rapporter från internationella människorättsorganisationer försvann många uigurer, dömdes till långa fängelsestraff eller till dödsstraff i politiska rättegångar. Sverige utmärker sig nu som det första västland som är berett att skicka tillbaka uiguriska flyktingar till Kina med tvång efter upploppen.

Tidigare har länder som står nära Kina fått hård kritik från människorättsgrupper för att göra detsamma.

– Centralasiatiska regeringar, Pakistan och så vidare, har skickat tillbaka många flyktingar men bland de västerländska demokratierna är Sverige först med att skicka tillbaka uiguriska flyktingar med tvång till Kina, säger Dolkun Isa, en talesperson för den internationella exilorganisationen Uiguriska världskongressen.

I december i fjol och i januari i år skickades två unga uigurer tillbaka till Kina från Stockholm. Sedan dess har de varit omöjliga att få kontakt med. Kort efteråt rapporterade Radio Free Asias uiguriska upplaga att två uiguriska flyktingar som skickades tillbaka av Kambodja för två år sedan har dömts till livstids fängelsestraff.

Oskar Ekblad som är ansvarig för Migrationsverkets asylprövning säger i en skriftlig kommentar: "Alla som behöver skydd enligt de regler som riksdagen bestämt får skydd i Sverige."

Azimet talar med låg röst. Han har fått besked från Migrationsverket om att hans berättelse inte är trovärdig och att han inte får asyl i Sverige. Han tror också att han kommer att gripas och fängslas om han skickas tillbaka.

– Efter att polisen släppte mig fick jag veta att 30 eller 40 av mina skolkamrater som också varit med i demonstrationerna hade försvunnit, och ingen visste någonting om dem, säger han.





Hanna Sahlberg har träffat en uigurisk kvinna som flytt till Sverige och fått avslag på sin asylansökan.


* Xinjiang är en så kallad autonom region i Kina, i likhet med Tibet och Inre Mongoliet.

* Uigurer är ett turkisktalande folk. Knappt 9 miljoner lever i Xinjiangregionen i Kina, mindre grupper i Kazakstan, Uzbekistan och Tadjikistan.

* Radio Free Asia uppmärksammade de svenska avvisningarna av uiguriska flyktingar i december 2011 och januari 2012. Läs mer här

* Sverige pekas ut av exilorganisationen Uiguriska världskongressen som den första västerländska demokrati som tvingat uiguriska flyktingar tillbaka till Kina efter de våldsamma händelserna 2009.

I ett öppet brev från organisationen på FN:s flyktingdag uttrycker man "allvarlig oro" över situationen för uiguriska flyktingar i Sverige.