onsdag 11 juli 2012

Svenska Migrationsverket: Suicidala asylsökande hänvisas till vården

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5185647

Publicerat: måndag 9 juli 2012 kl 15:32

Det senaste året har flera asylsökande i Örebro län försökt ta livet av sig efter besked om att de inte får stanna i Sverige. Den senaste incidenten skedde i tisdags i Lindesberg, då en man hoppade från en balkong.

Mannen hade fått avslag på sin asylansökan och hoppade sedan från en balkong i Lindesberg.

– Det är ju väldigt tragiskt när det händer, men de flesta gånger när det blir så här går det inte att förutsäga att det ska hända innan, säger Ylva Lindholm vikarierande enhetschef på Migrationsverket i Lindesberg.

Hon fortsätter berätta att man försöker förhindra sådana här händelser genom en riskbedömning, men bara om man fått indikationer på att någon av de asylsökande mår dåligt, är psykiskt instabil eller har varit våldsam.

– Man kan ha med sig en kollega på samtalet, förvarna polisen eller ha polisen med i lokalen vid samtalet, säger Ylva Lindholm.

Om Migrationsverket får indikationer på att någon av de sökande mår dåligt så hänvisas de till sjukvården och de som behöver får hjälp med kontakten.

De två självmordsförsöken innan det som inträffade i veckan skedde båda inne på migrationsverkets lokaler.

Först var det en man som tände eld på sig själv och sprang ut ur lokalen, men kom bara ut till trapphuset där han föll ihop av smärtorna. Dagen efter var det en man som började skära sig själv i magen med en kniv.

Ändå finns det ingen personal med kompetens nog, till exempel psykolog, i närheten när avslag ges.

I fallet med mannen som hoppade från en balkong så fanns det enligt Ylva inga indikationer på att han mådde dåligt.

Men är inte det en liten varningsklocka på att det behövs till exempel en psykolog med då, med tanke på att ni har svårt att förutse sådana här situationer kanske det borde finnas någon med den kompetensen med?

– Det kan inte jag svara på, säger Ylva Lindholm.