tisdag 3 juli 2012

Asylturister i Sverige: Höjt skadestånd för gruppvåldtäkten

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5175816

Publicerat: måndag 2 juli 2012 kl 10:54

Hovrätten fastställer i stort sett domarna mot dom sju män som våldtog en kvinna vid flyktingboendet i Mariannelund i december. Kvinnan får inte de 1,15 miljoner i skadestånd som hon begärt men hovrätten höjer ändå skadeståndet.


Tingsrätten i Eksjö dömde den 11 april sju män till långa fängelsestraff för gruppvåldtäkten i december förra året. Båda parter överklagade och idag kom domen från Göta Hovrätt i Jönköping som alltså fastställer straffen för samtliga.

Det innebär att två män får 6,5 års fängelse för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Fyra män döms till sex års fängelse för grov våldtäkt. En man får 4,5 års fängelse för grov våldtäkt.

Kvinnan hade krävt 1,15 miljoner i skadestånd. Hovrätten beskriver det som hänt som "synnerligen grovt" och dömer männen att solidariskt betala skadestånd till kvinnan. Totalt får hon 575 000 kronor, vilket är en höjning från tingsrätten som stannade på 475 000.

Kvinnans målsägandebiträde Charlotte Bokelund är inte nöjd med skadeståndet.

- Önskan var ju att domstolen skulle höja rejält. De har ju höjt men jag tycker att du kunde höjt något mer för att visa vilken allvarlig kränkning det är, säger hon till Nyheterna.

Kommer ni överklaga?

- Nej, det tror jag i inte, men vi får väl se om någon av de tilltalade kommer att klaga, säger Charlotte Bokelund.

En av de tilltalades advokater säger dock till P4 Jönköping att han sannolikt tänker överklaga.

En av de totalt åtta männen som åtalades från början friades i tingsrätten på grund av brist på bevis. Sex av de dömda utvisades av tingsrätten på 15 år.

Straffskalan för grov våldtäkt är fyra till tio år.