onsdag 20 mars 2013

Putin och Finland: Gränskorrigering bakom vinterkriget


Publicerad 15.03.2013 - 11:00. Uppdaterad 15.03.2013 - 15:45

Enligt Rysslands president Vladimir Putin inleddes vinterkriget eftersom Sovjetledningen behövde korrigera misstag som gjordes 1917.

- Gränsen gick bara 20 km utanför Petersburg och den var ett tillräckligt stort hot för en fem miljoner stor stad, sade Putin. Bolsjevikerna hade 1917 utnyttjat de finska väpnade trupper som stödde revolutionen. Senare kom bolsjevikerna plötsligt ihåg att gränsen gick nära staden. Man kunde inte mera komma överens på fredlig väg och de gick in för ett krig istället.

Presidenten gav sin syn på vinterkriget när han på torsdag träffade Föreningen för ryska krigshistoriker. Föreningen föreslår att det skapas en rad minnesmärken över de sovjetiska soldater som stupade i vinterkriget 1939-40.

- Jag stöder den här idén, sade president Putin. Vi måste komma ihåg våra hjältar som gav sina liv för landets intressen.

Samtidigt betonade presidenten att arbetet måste göras i fredliga tecken.

- Vi har mycket goda relationer med dagens Finland, betonade Putin. Och det här måste göras utan nån som helst konfrontation, utan tvärtom så att den här blodiga episoden i vår gemensamma historia blir ett exempel på att nåt liknande aldrig mer får inträffa.

Enligt Putin var de första krigsmånaderna blodiga och ineffektiva för Sovjetunionens del. Men sen normaliserades läget.

- Efter några månader skedde omgrupperingar och man agerade på ett annat sätt, kommenterade Putin. Det blev klart att Leningrads militärdistrikt inte ensamt klarar av att vinna kriget. Trupper och medel koncentrerades. Och den andra sidan fick känna av hela den ryska, dåvarande sovjetiska, statens kraft.