Publicerad 04.03.2013
- 05:26. Uppdaterad 04.03.2013 - 12:15
Flera personer
berättar om trakasserier och mental press inom restaurangbranschen. Till och
med fysiskt våld kan förekomma från ägarens eller chefens sida. Yle nyheter har
fått in flera berättelser av både kockar och servitörer inom branschen och
många har upplevt mobbning. Samtidigt är få beredda att klaga, av rädsla för
att förlora eftertraktade jobb på fina restauranger.
En av dem som berättar
om sina erfarenheter kallar vi Hanna. Hon arbetade tidigare som servitris på en
lyxrestaurang i Helsingfors. Det handlade om fem rätters toppmenyer och kraven
var hårda. Hanna märkte direkt att stämningen var spänd och jargongen elak.
- Det förekom mycket
fräsande och man sade väldigt elakt till varandra. Det märkte man framför allt
i början, men sedan blev jag van, berättar Hanna. Oftast var det ägaren eller
restaurangchefen som kom med verbala påhopp.
Sexuella trakasserier
hörde till vardagen
Ägaren kunde komma
gående rakt fram emot mig och säga "dra åt fittan", i stället för att
säga ursäkta, säger Hanna. Verbala och sexuella trakasserier hörde till
vardagen och alla arbetstagare blev åthutade. Det söktes hela tiden en ny kock
till restaurangen eftersom ingen orkade stanna någon längre tid.
- Också männen lämnade
stället med gråten i halsen, det var en så grov arbetskultur i köket. Kvinnorna
råkade mera ut för den chauvinistiska jargongen. En del av de manliga kockarna
blev till och med slagna av ägaren om ägaren råkade tappa nerverna. En kock
berättade åt mig att han hade slagits med knytnäven rakt i ansiktet.
- Jag frågade om han
hade gjort en anmälan och han svarade nej, eftersom han skulle förlora arbetet.
Han var en bra kock och han höll fast i jobbet med tänder och klor, han tänkte
att han måste stå ut med det här för att behålla jobbet. Det handlade om att
leda genom att skapa rädsla, en kultur av rädsla, berättar Hanna. Kuvandet
syntes också i att personalen fick nästan oätlig mat, trots att de jobbade på
en lyxrestaurang.
- Ibland var det så
hemsk mat att jag inte kunde äta den. Det kändes som om personalen matades med
hundmat. Det var ett sätt att visa att vi har inget värde, för att bryta ner
vårt självförtroende, berättar Hanna.
"Chefen var
hemsk"
Själv sade Hanna upp sig
efter en månad och har idag bytt bransch. Men det är många andra i
restaurangköken som upplever trakasserier dagligen. När Yle nyheter bad in
berättelser om arbetskulturen inom branschen via Facebook har flera personer
berättat om orimlig arbetstakt, mental press och trakasserier.
- Trots att huset är
fullt är ingen nöjd, ingenting räcker. Som tur jobbar man inte för att få tack
- men förstås skulle det vara roligt att höra någon gång, berättar en kvinna
som arbetar inom hotellbranschen sedan tio år tillbaka.
- Obetald övertid
förekommer varenda dag, arbetstid på upp till 15 timmar är ett vanligt
arbetspass. Ersättningar som inte fungerar. Jag har jobbat med massor av olika
sjukdomar, feber, stressutslag, ryggskott, listan kan göras lång. Senaste
december jobbade jag över 300 timmar, berättar en manlig kock.
- Chefen talade illa om
andra arbetstagare med en och försökte dra med en i diskussionerna. Då trivdes
jag med själva arbetet och kunderna, men chefen var ju fullständigt hemsk som
arbetsgivare, berättar en servitris som sommarjobbade på en restaurang, utan
vare sig kvälls- eller veckoslutstillägg.
- Mental press och
verbala trakasserier från arbetsledningen. Skrikande och kränkande språk från
köksmästaren som gör ett annars jätteroligt jobb till ett riktigt mentalt tungt
jobb, berättar en man, som arbetar som bagare på en lunchrestaurang.