tisdag 9 april 2013

Färre fickstölder i Helsingfors än i Oslo


Publicerad 02.04.2013 - 12:48. Uppdaterad 02.04.2013 - 13:14

Det begås nästan hälften färre fickstölder i Helsingfors jämfört med Oslo och Stockholm. Trots det begås flera tiotal stölder per vecka och enligt polisen håller de på att öka.

Enligt polisen begås det i Helsingfors omkring 8 000 fickstölder per år jämfört med 18 000 i Stockholm och Oslo.

Kriminalkommissarie Hannu Kortelainen anser ändå att stölderna är ett tämligen stort problem i Helsingfors. Han tror att det är Finlands mer avlägsna läge i Europa som gör att ficktjuvarna inte på samma sätt har hittat hit.

"Ficktjuvarna sällan finländare"

Enligt Kortelainen är ficktjuvarna sällan finländare. Den typiska ficktjuven kommer från Östeuropa, de baltiska länderna och Polen, Rumänien och Bulgarien. De flesta som har åkt fast har varit från Östeuropa.

- Ofta gör tjuvarna korta resor till Finland. Man kommer med färja från Tallinn vid midnatt och åker tillbaka redan följande morgon. Under natten begås stölderna och i vissa fall har tjuvarna kommit åt flera plånböcker och telefoner under en natt, säger Kortelainen.

Polisen uppmanar både kunder och restauranger att vara uppmärksamma. Det är typiskt att tjuven försöker lura till sig koden då man betalar vid betalterminalen och så försvinner kortet ur plånboken.

- I centrum av Helsingfors stjäls också mobiltelefoner från fickor och väskor. De verkar ha ett skäligt återförsäljningsvärde, åtminstone i Östeuropa, säger Kortelainen.

Som mest har polisen fått kännedom om 80 fickstölder under ett veckoslut. Polisen uppmanar människor att ta med sig bara den summa pengar man tror att man gör sig av med på krogen. Om man råkar illa ut begränsas förlusten till bara den summan.