fredag 26 april 2013

Mannerheimbuss på ryska gator



Publicerad 25.04.2013 - 11:02

En minibuss utrustad med Mannerheims porträtt åkte på onsdagen omkring på S:t Petersburgs gator. Bakom aktionen står en lokal separatiströrelse.

Separatiströrelsen Ingermanland arrangerade på onsdag kväll en spektakulär aktion på S:t Petersburgs gator. Aktivisterna hade utrustat en minibuss med ett stort porträtt av marskalken av Finland Gustaf Mannerheim. Bussen åkte omkring i centrum sent på kvällen.

I Ryssland går nu debatten het och många ser aktionen som en politisk provokation inför Segerdagen den 9 maj. Den lokala separatiströrelsen har länge krävt att det gamla historiska området Ingermanland får självständighet och går med i EU. På gruppens sociala nätverk har den blygsamma 2 800 deltagare.

Enligt aktivisterna var aktionen ett svar på den Stalinbuss som rullade på ryska gator för några månader sen.

- Vi ville påminna om att det finns andra hjältar än diktatorer, förklarar aktivisterna på sina hemsidor. Vi ville lyfta fram en av stadens stora män och en hjälte under första och andra världskriget.

Texten på bussen lyder: Karl Gustav Mannerheim (ryska: Карл Густав Маннергейм) - kavaljer av Sankt Georgsorden och Georgsvapnet. Det handlar om de utmärkelser som Mannerheim fick när han deltog i den ryska kejserliga armén under första världskriget.

Mannerheim (1867-1951) tjänstgjorde som officer i sammanlagt 30 år i den tsarryska armén. Mannerheims roll i Rysslands historia är fortfarande omtvistad. Många ser honom som fascist och Hitlers hantlangare. Andra tackar honom för hans passiva insatser under den 900 dagar långa belägringen av Leningrad.