tisdag 24 januari 2017

Russland øker antall soldater nær Ukraina


17. januar 2017

Russland har de siste ukene forflyttet ytterligere 4 000 soldater til grensen ved Ukraina, ifølge etterretning innhentet av NATO.

Russland øker stadig sitt militære nærvær ved den ukrainske grensen. Russiske spesialstyrker opererer stadig hyppigere inne i Ukraina og gjennomfører nå også attentater inne på ukrainsk territorium, selv i hovedstaden Kiev.

Det viser konfidensielle NATO-rapporter som aldrimer.no kjenner innholdet av.

I august i fjor ble det gjennom mediene kjent at NATO anslo at det befant seg rundt 40 000 russiske soldater i grenseområdene mellom Russland og Ukraina.

Dette tallet har de siste ukene økt ytterligere. Russland har nå 44 000 soldater i grenseområdet nord og vest for Ukraina, viser etterretningsopplysninger innhentet av NATO.

Attentater

Det forteller NATO-kilder til aldrimer.no.

Det er usedvanlig høy aktivitet i Ukraina fra den russiske siden for øyeblikket, ifølge kilder aldrimer.no har snakket med.

Russland øker også bruken av eksempelvis spesialstyrker fra den militære etterretningstjenesten GRU og fra Spetsnaz inne i Ukraina.

— De gjennomfører politiske attentater, sabotasje og bygger opp motstandsgrupper, sier en NATO-kilde. Kilden hevder at NATO har informasjon om at russiske spesialstyrker også gjennomfører drap langt utenfor krigssonene i Donetsk- og Luhansk-regionene.

— Drap? Også i hovedstaden Kiev?

— Ja, overalt. Både mot oligarkgrupperinger, men også mot de som sitter i regjeringsapparatet. De slår til på alle nivåer, sier kilden, som ikke ønsker å stå fram fordi vedkommende omtaler svært sensitiv informasjon og heller ikke er autorisert til å uttale seg på vegne av NATO.

Etter hva aldrimer.no forstår fra andre kilder, kan attentater som gjennomføres av russiske spesialstyrker, blant annet bli kamuflert som oppgjør mellom ulike kriminelle gjenger.

— Biter seg fast

— Russland biter seg fast i Donetsk. De har gått fra 40 000 til 44 000 mann i grenseområdene. Hvorfor de bruker så enormt med penger for å stå der, og opprettholder trykket, er noe NATO lurer veldig på.

— Hvorfor gjør Russland det, tror du?

— De ser om dette går over. Kanskje tar de en bit til. Plutselig er Donetsk-regionen en del av Russland. At du får samme situasjonen som i Georgia. At det er en frosset situasjon over så lang tid. Det er ingen tegn til at de vil gi det fra seg, svarer kilden.

«Alvorlig bekyrming»

En talskvinne for NATOs pressekontor sier til aldrimer.no at situasjonen i Øst-Ukraina «gir grunnlag for alvorlig bekymring».

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte i forrige måned at «diplomati er den eneste farbare veien ut av krisen i Ukraina». Stoltenberg ba partene i konflikten om å øke sine bestrebelser på å etterleve Minsk-avtalen og ba om at det som et første skritt blir innført en umiddelbar våpenhvile og stans i krigshandlingene.

«I mellomtiden må det internasjonale samfunnet opprettholde sitt press mot Russland for å få landet til å etterleve sine forpliktelser», sa Stoltenberg.

Kjetil Stormark / kjetil@aldrimer.no