tisdag 24 januari 2017

Vad Aftonbladet Kultur inte säger om sitt spridande av Kremls lögner


17 januari 2017

Aftonbladet Kultur har anlagt moteld mot anklagelserna att de är Sveriges viktigaste spridare av Kremls propaganda. Man har fått stöd här och var och kräver nu att UI:s Martin Kraghs forskningsrapport censureras och tas bort från Internet. Men det är också väldigt intressant att se vad Aftonbladet Kultur inte skriver i sina motangrepp.

Aftonbladet Kultur kräver alltså att en vetenskapligt granskad (eng peer review) artikel tas bort och censureras, eftersom den konstaterar att Aftonbladet som Sveriges störstas sajt förstås får mest spridning när de återger Kremls propagandalögner.

UI:s Martin Kragh skrev bland annat följande om tabloiden Aftonbladet:

"The far left has its own separate journals and media channels, but the most important interlocutor of a pro-Kremlin ‘left’ narrative since 2013 has been the culture pages of the Swedish tabloid Aftonbladet, one of the largest evening newspapers in the Nordic countries. 

På punkt efter punkt har Aftonbladet Kultur publicerat Kremls propagandalögner och vem som helst som är påläst kring Kremls lögner kan se detta. T ex bemötte Patrik Oksanen ett antal av de lögnerna, som Aftonbladet Kultur publicerade för ganska exakt ett år sedan. På punkt efter punkt skrev Aftonbladet Kulturs chef Åsa Linderborg samma propaganda och lögner som just Kreml sprider. Oksanen missade dock att det faktiskt finns ett påskrivet avtal där Ryssland skrivit på att vem som helst får gå med i NATO, dvs styra sin egen säkerhetspolitik, men det är annars en föredömlig nedbrytning av lögnerna. Jag rekommenderar att man läser Åsa Linderborgs länkade artikel i Oksanens text om man tror att Aftonbladet alltså inte sprider Kremls lögner.

Retoriken från Aftonbladet Kultur är på punkt efter punkt hämtad från Kremls narrativ, t ex den rena lögnen om fascisterna i Ukraina, som de skrev om 2014.

Ukrainska Svoboda hade t ex 1.3% av mandaten i parlamentet radan via personröster och partiet kom på egen hand inte ens över mandatspärren på 5%. Idag har man sex av 450 platser, eller 1.3%, via personröster. Nazistpartiet Högra sektorn har ett mandat via personröster, eller 0.2%.

Samtidigt hade nazistpartiet LPDR i Ryssland 7% av mandaten i Rysslands parlament duman och Putins fascistparti Förenade Ryssland har över 50% numera. Men det tiger Aftonbladet om.

Efter senaste valet har ryska nazistpartiet LPDR 8.7% av mandaten i Ryssland. Ser fram emot en artikel om detta hos Aftonbladet Kultur, när 1.3% var tillräckligt för att gå i taket över Ukraina. Gärna också några rader om att Putins direkt fascistiska parti har 76% av mandaten.

Nu är ju inte Ryssland en demokrati utan en diktatur och utfallet i valet är rent valfusk. Enligt det sista oberoende opinionsinstitutet (nu förbjudet av diktaturen i Kreml) har Putins fascistparti bara 31% av väljarstödet.

Att Aftonbladet Kultur inte ens bryr sig om att kontrollera de faktiska sakförhållandena visar att man bara upprepade den ryska propagandan och lögnerna. Men har man som kultursida friheten att ljuga obehindrat och är inte en granskad vetenskaplig tidsskrift likt Journal of Strategic Studies.

Och nej, den svenska Wikipedia-artikeln om radan är inte heller korrekt.

I Ryssland är ordet fascist något man använder om personer utomlands man inte stöder, bruket är ungefär lika relevant som när en Sverigedemokrat kallar någon blatte. Bara bruket av fascism när man går Kremls ärenden visar varifrån retoriken kommer.

Så vad är det Aftonbladet Kultur inte säger i sin moteld just nu?

Jag har inte sett att Aftonbladet Kultur t ex bemöter följande påstående från Kragh:

"At least three Aftonbladet Kultur contributors participate actively in pro-Kremlin social media communities."

Kanske för att det är lite svårt att bortförklara?

Nej, oavsett om de är medvetna om det eller ej, och gör de för att de är nyttiga volontärer förblindade av sitt vänsterpopulistiska hat av demokratin USA till förmån för diktaturen Ryssland, så sprider Aftonbladet Kultur om och om igen rysk propaganda.

Det står i ett fritt och öppet samhälle Aftonbladet Kultur fritt att medvetet eller omedvetet gå Kremls ärenden och jag har inte sett någon kräva att skriften censureras, likt de kräver om UI:s Martin Kraghs vetenskapliga artikel. Alla är inte likt Aftonbladet Kultur för censur. Däremot ska inte Aftonbladet Kultur stå oemotsagda. 

Sedan skulle den journalistiska kvaliteten i Sverige stiga rejält om man lade ner Aftonbladet Kultur, men det är upp till ägarna i ett fritt samhälle och inte likt i Ryssland regeringen. Kanske kan fil dr Åsa Linderborg då få tid över att själv försöka få någon vetenskaplig artikel publicerad i en granskad tidsskrift. Att testa nya grejer är ju utvecklande för en person.

Dessvärre fungerar Kremls lögner, vilket syns på de tillskyndande försvararna, som alltså inte ens har insikten i vad för lögner Kreml sprider och alltså inte kan se hur dessa upprepas av Aftonbladet Kultur.

Tillägg: Det tog tio minuter innan Kremls påverkansoperatör "Martin" dök upp som första kommentator. För att inte hålla med om ett ord som skrivs på denna blogg så kan man bara beundra hur snabbt vederbörande reagerar på nya postningar. Det är ju nästan som att vederbörande har det som ett jobb att bevaka bloggen. Fast han har inte kommenterat
nyheten om avkriminaliseringen av barn- och hustrumisshandel i Ryssland.