torsdag 9 juli 2020

Mord på dissidenter skrämmer tjetjener i EU-länder: "De hittar oss ändå och skjuter oss som hundar"

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/07/09/mord-pa-dissidenter-skrammer-tjetjener-i-eu-lander-de-hittar-oss-anda-och-skjuter

9  juli 2020

Tre mord på tjetjenska dissidenter har satt skräck i deras landsmän bosatta i EU-länder, rapporterar The Guardian. Likheterna mellan fallen ger orsak att misstänka att spåren leder till Groznyj och den tjetjenska presidenten Ramzan Kadyrov, kanske vidare till Moskva.

I lördags sköts en man till döds på en parkeringsplats utanför Österrikes huvudstad Wien.

Tre skott avfyrades på nära avstånd, ett träffade offret i huvudet och han dog omedelbart, uppger den österrikiska polisen.

Mordet har slagit skräck i tjetjener bosatta i EU-länder.

- Alla är rädda. Vi lämnade alla Tjetjenien för att försöka hitta säkerhet och glömma vårt hem, men de hittar oss ändå och skjuter oss som hundar, sade en tjetjen med asyl i Österrike, som kände offret, till the Guardian.

Gärningsmannen, som greps kort efter skjutningen, var i landet med ryskt pass under falsk identitet.

Österrikisk polis har inte ännu uppgett något uppenbart motiv till dådet.

Angreppet utanför Wien var ändå redan det fjärde på ett år, det tredje med dödligt utfall, mot tjetjenska dissidenter där spåren verkar leda till Groznyj och Tjetjeniens fruktade president Ramzan Kadyrov och kanske vidare till Moskva.

"Anzor från Wien"

Trots att österrikiska polisen enligt praxis bara har kallat offret "Martin B" tog det inte länge innan hans verkliga identitet bekräftades.

Offret var Mamikhan Umarov, en före detta tjetjensk rebell med asyl i Österrike som på sistone har gjort sig känd på Youtube under namnet Anzor från Wien.

Umarovs videoklipp har bestått av utläggningar mot Kadyrov och hans regim.

Presidenten anklagas för att ha sålt sin själ till Rysslands Vladimir Putin och förtrycka tjetjenerna i utbyte mot makt och rikedom.

Även om den offentliga kritiken kan vara nog för att ha väckt Kadyrovs ilska, tros det ligga också andra motiv bakom mordet.

Umarov ska enligt hans nära vänner ha samarbetet med den Österrikiska säkerhetstjänsten för att hindra angrepp som det han själv råkade ut för.

- Anzor träffade folk från Tjetjenien som planerade lönnmord och spelade in samtalen. De gavs sedan till underrättelsetjänsten. Han sade att han hade samarbetat med dem det senaste årtiondet, säger the Guardians källa.

Berlin, Lille, Gävle och Wien

Den senaste serien av mord och mordförsök mot tjetjener i EU-länder under liknande omständigheter börjar i Berlin i Augusti 2019.

Zelimkhan Khangoshvili skjuts inför flera vittnen i Kliener Tiergarten.

Gärningsmannen grips kort därpå, är nu åtalad men har vägrat samarbeta med myndigheter.

Han var i landet under ryskt pass, som myndigheterna anser har skrivits ut under falsk identitet.

Två ryska diplomater utvisades ur Tyskland på grund av ryska myndigheters ovilja att samarbeta med utredningen.

I januari dödas Kadyrov-kritiska bloggaren Imran Aliev i sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Han knivhuggs upprepade gånger i hals och nacke varpå gärningsmannen skär upp hans hals. Gärningsmannen identifieras, men först efter att han har flytt till Ryssland, uppger fransk polis.

I juli i år skjuts Umarov i Österrike, men före det sker ytterligare en attack, i Gävle i Sverige, där det tilltänkta offret överlever.

"De har min mor"

Tumso Abdurakhmanov, också han Kadyrov-kritisk bloggare, angrips av en man i sitt hem i Gävle i slutet av februari.

Abdurakhmanov skadas, men lyckas ändå övermanna angriparen i det slagsmål som följer och ringa polis.

I ett klipp Abdurakhmanov har filmat precis efter attacken frågar han ut angriparen.

Daudov har kommit med ett dolt mordhot: Vi kommer att hitta dig och döda dig. Det finns inget annat sätt att tolka det där ordet på tjetjenska, chir. Det betyder blodsfejd.

Mannen svarar att han kommer från Moskva, att uppdraget kommer från Groznyj, men att avsikten inte var att döda Abdurakhmanov.

Mannen säger också att "de" har hans mor.

I polisförhör har varken gärningsmannen, eller en kvinna som grips något senare misstänkt för att ha hjälpt honom utföra angreppet, sagt något till polisen.

Sveriges Radio har lyckats identifiera gärningsmannen med Abdurakhmanovs hjälp.

Det är frågan om en rysk medborgare från Tjetjenien.

Herre över Tjetjenien

Ramzan Kadyrov har styrt den ryska republiken Tjetjenien sedan 2007, tre år efter att hans far och den före detta presidenten mördades i ett bombdåd.

Båda var tidigare rebeller i kampen om tjetjensk självständighet, men bytte sida i utbyte mot att familjen Kadyrov fick makten över den länge krigsdrabbade republiken.

Under Kadyrov har Tjetjenien blivit vad många människorättsgrupper kallar ett svart hål för mänskliga rättigheter.

Kadyrov har lyckats göra slut på årtionden av våldsamt motstånd och terrordåd mot Ryssland, men de brutala metoder han anklagas för begränsar sig inte till dem Ryssland anser vara terrorister.

Hans säkerhetsstyrkor anklagas för utbredd tortyr, våldtäkter, försvinnanden, kidnappningar, summariska avrättningar och förföljelser mot bland annat aktivister, oppositionella, personliga fiender och sexuella- och andra minoriteter.

Kadyrovs inblandning misstänks också i mord på ryska dissidenter, bland annat mördades journalisten Anna Politkovskaja och oppositionsledaren Boris Nemtsov av män med kopplingar till de tjetjenska säkerhetsstyrkorna.

Kadyrov har samtidigt lyckats göra sig och sin närmaste krets ofantligt rika.

Tiotals mord utomlands

Utöver människorättsbrotten anklagas Kadyrov också för att ha beordrat en rad lönnmord på sina meningsmotståndare utomlands.

Sedan år 2007 har en rad mord eller mordförsök där Kadyrovs inblandning misstänks utförts i Norge, Sverige, Österrike, Frankrike, Turkiet, Dubai, Tyskland, Georgien och Qatar.

Kadyrov själv förnekar att han skulle ha skickat några mördare efter sina fiender, men samtidigt har han och hans närmaste många gånger öppet hotat dissidenter och fiender utomlands med våldsam död.

I fallet Abdurakhmanov utlyste talmannen för det tjetjenska parlamentet och Kadyrovs högra hand Magomed Daudov, "Chir", en blodsfejd mot bloggaren och kallade honom "min och mina bröders fiende".

- Daudov har kommit med ett dolt mordhot: Vi kommer att hitta dig och döda dig. Det finns inget annat sätt att tolka det där ordet på tjetjenska, chir. Det betyder blodsfejd, sade Abdurakhmanov då.

Ryskt samarbete

I alla mord och mordförsök som har ägt rum på sistone i Europa upprepar sig samma mönster.
Gärningsmän med riktiga ryska pass men med falska identiteter begår mord på tjetjenska dissidenter och vägrar samarbeta med polisen då de grips.

Den tyska polisen sade att gärningsmannen bakom Berlinmordet "betedde sig som ett proffs" under förhören.

I alla fall där utredningen har framskridit misstänks politiska motiv och i alla fall har ryska myndigheter vägrat samarbeta med utredarna.

Både i Europa bosatta tjetjener, lokala myndigheter som talar anonymt och experter ser att spåren klart leder till Groznyj och Kadyrovs säkerhetsapparat.

Frågan är om spåren leder vidare till Moskva.

Det faktum att gärningsmännen har använt ryska pass under falska namn, i likhet med de misstänka gärningsmännen bakom mordförsöket på avhopparen Sergej Skripal, tyder enligt många experter på att morden åtminstone har fått godkännande av någon rysk underrättelsetjänst.

I ett av fallen, mordet i Berlin, misstänker ändå utredarna att en rysk underrättelsetjänst inte bara hjälpte med pass, utan direkt beordrade mordet.

Djupare samarbete, eller att Kadyrovs säkerhetsapparat utförde en del av morden enligt Moskvas önskemål är inte uteslutet, menar experter.

Två av de tjetjener som mördades sen augusti 2019 deltog aktivt i kriget mot Ryssland under 90-talet och 2000-talets början, före familjen Kadyrov bytte sida och det som blev över av rebellerna togs över av militanta islamister.

En utredning Bellingcat har utför tydde på att ryska FSB hade kännedom om och troligen deltog i planeringen av mordet i Berlin.

Både ryska och tjetjenska regeringen har förnekat någon inblandning i morden.

Källor: The Guardian, Radio Free Europe, The Times, Sveriges Radio, ORF, CNN, agenda.ge, Bellingcat, Business Insider