torsdag 2 juni 2022

Svenska Yle svartlistas i Ryssland – också andra Ylesidor blockeras


 
2 juni 2022
 
Om ryssarna skriver in svenska.yle.fi i sökmotorn på internet just nu kommer de ingen vart. En tillsynsmyndighet i Ryssland har nämligen blockerat de flesta av Yles sajter.
 
Ur Yles nyhetsutbud har också Yle Uutisets webbsida yle.fi blockerats, likaså Yle News och Yle Novosti.
 
De här av Yles avdelningar lades till först på listan över förbjudna Ylesidor. Listan kompletterades med Svenska Yle på torsdagseftermiddagen.
 
Listan över förbjudna nätsidor har sammanställts av Roskomnadzor, ryska myndigheten för tillsyn och övervakning av kommunikation, informationsteknologi och massmedier. Beslutet om att lägga till Yle på listan fattades den 27 maj.
 
Orsaken till att de här sidorna blockerats är rapporteringen om kriget i Ukraina. Roskomnadzor är den ryska myndighet som beslutar om censur av webbplatser på internet.
 
Svenska Yles direktör: "Tråkigt, men väntat"
 
Yles nyhetssidor nås fortfarande med hjälp av VPN-anslutning i Ryssland, men utan VPN går Svenska Yle, Yle Uutiset, Yle News och Yle Novosti inte att öppna.
 
För Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs kommer beslutet inte som någon överraskning.
 
– Beslutet är tråkigt, men väntat. Nu gör man allt i Ryssland för att förhindra att den ryska befolkningen får ta del av oberoende information om Rysslands krig mot Ukraina, säger Törn-Mangs.
 
Inte heller Yle Uutisets ansvariga utgivare Jouko Jokinen är överraskad.
 
– Vi har väntat på det här beslutet under hela våren då flera västerländska medier, senast Helsingin Sanomat, blockerades i Ryssland. Det är naturligtvis beklagligt, säger Jokinen i samband med att beslutet publicerades på Yle.fi.
 
Finska medier som finns med på listan sedan tidigare är Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat. Internationella medier som blockerats i Ryssland är bland annat det brittiska rundradiobolaget BBC och den tyska Deutsche Welle.