torsdag 2 juni 2022

Pääsy Ylen ja Yle Novostin verkkosivustoille estettiin Venäjällä – vastaava päätoimittaja: "Ei tullut yllätyksenä"

https://yle.fi/uutiset/3-12472030
 
2. kesäkuuuta 2022
 
Ylen suomen-, venäjän-, ruotsin- ja englanninkielisten uutisten sivustoille ei enää pääse Venäjällä.
 
Venäjän liittovaltion viestinnän valvontapalvelu Roskomnadzor on estänyt Ylen sivustot Venäjällä. Yle.fi-sivusto ilmestyi Roskomnadzorin kiellettyjen sivustojen rekisteriin (siirryt toiseen palveluun) torstaina. Estopäätös on tehty valtakunnansyyttäjän virastossa 27. toukokuuta.
 
Roskomsvoboda (siirryt toiseen palveluun)-kansalaisjärjestön mukaan eston syynä on Yle Novostin venäjäksi kääntämä juttu joukkoraiskauksista Ukrainassa. Suomen kielellä juttu on luettavissa tästä.
 
Ylen, Yle Newsin ja Yle Novostin sivustoja ei tällä hetkellä voi avata Venäjällä. Myös pääsy Svenska Ylen sivustolle estettiin myöhemmin iltapäivällä. VPN-yhteyden kautta sivut ovat kuitenkin luettavissa.
 
– Tämä päätös ei tullut meille millään lailla yllätyksenä, sitä on odotettu koko kevään, kun länsimaisia medioita ja viimeksi myös Helsingin Sanomat blokattiin siellä. Onhan tämä tietenkin valitettavaa, että jälleen kerran vähennetään venäjänkielisen yleisön mahdollisuutta saada Venäjällä oikeaa tietoa muun muassa Ukrainan sodasta, – kommentoi Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.
 
– Venäjällä yritetään minimoida normaalia uutisointia ja oikean tiedon välittämistä, joten siinä mielessä tämä on johdonmukaista jatkoa heidän toiminnalleen.
 
Roskomnadzorin kiellettyjen sivustojen rekisterissä ovat myös Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja tanskalainen sanomalehti Politiken. Syynä estoon ovat venäjänkieliset artikkelit, joissa uutisoidaan Venäjän toimista Ukrainassa.
 
Venäläiset viranomaiset ovat rajoittaneet pääsyä kymmeniin sekä venäläisiin että ulkomaisiin tiedotusvälineisiin. Joukossa on muun muassa brittiläinen yleisradioyhtiö BBC, virolainen sanomalehti Postimees, saksalainen Deutsche Welle, venäläiset Dožd tv-kanava ja Eho Moskvy radioasema.