lördag 5 maj 2012

Politiska fångar kan ha tillverkat Ikea-möbler

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5090828

Publicerat: onsdag 2 maj 2012 kl 22:13

Ikea kan ha använt sig av politiska fångar i forna Östtyskland för att tillverka delar av sina möbler. Det rapporterar SVT:s program Uppdrag granskning i kväll.


Ikea förnekar att de känner till att produktionen gått till så, men möbeljätten har ändå startat en utredning om detta, säger Jeanette Skjelmose, hållbarhetschef på Ikea med ansvar för arbetsvillkor.

– Vi ser det som fullständigt oacceptabelt att det skulle ha används politiska fångar i produktionen av våra produkter, så vi ser det här som mycket allvarligt och vill gå till botten med det här, för det är oacceptabelt för oss.

På 70- och 80-talet samarbetade Ikea med leverantörer i det forna Östtyskland för att producera sina möbler. Hos vissa leverantörer tillverkades möblerna av fångar och dokument som Uppdrag granskning begärt ut från Stasis arkiv tyder på att även politiska fångar skulle kunna ha tillverkat Ikeas möbler.

Möbeljätten startade en utredning om detta i oktober förra året, efter att tyska medier och organisationer som företräder politiska fångar i Tyskland kontaktat företaget. I utredningen begär företaget ut handlingar från Stasis arkiv och intervjuar anställda som arbetade under tiden Ikea samarbetade med leverantörer i forna Östtyskland.

Hittills har Ikea inte kunnat se att företagets möbler skulle ha tillverkats av politiska fångar. Men Jeanette Skjelmose väntar tills utredningen är klar innan hon utesluter att politiska fångar har tillverkat företagets möbler. Enligt henne dröjer utredningen dröjer för att det tar lång tid att få ut dokumenten, men företaget hoppas att den kan vara klar om några månader.