lördag 5 maj 2012

Paret Gatajev som flydde undan förföljesle i Litauen beviljades politisk asyl i Finland

http://svenska.yle.fi/artikel/2012/05/02/paret-gatajev-beviljades-politisk-asyl

Publicerat: 4 maj 2012

Paret Hadižat Gatajeva, även känd som Ängeln från Groznyj, och hennes man Malik Gatajev har beviljats politisk asyl i Finland.

Paret har tidigare dömts i Litauen bland annat för misshandel av sina fosterbarn, men rättsprocessen anses ha haft politiska motiv.

Också parets tre minderåriga barn beviljades asyl.

Paret uppger i en intervju för Yle nyheter att de är "i chock av glädje" och att det här är en mycket speciell stund i deras liv.

Paret Gatajev fick fängelsestraff på 10 månader i Litauen år 2009, senare förlängdes också domarna. De hann sitta av den första delen av sina domar. De frisläpptes, efter att Högsta domstolen i Litauen förkastat domen. I det här skedet flyttade sig paret till Finland och ansökte om politisk asyl.

Fallet-Gatajev har alltså bollats fram och tillbaka mellan både finländska och litauiska rättsinstanser. Paret Gatajev har samlat på sig en stor stödtrupp i Finland. De anser att paret Gatajev har blivit förföljda av säkerhetsmyndigheter i Litauen, och möjligtvis också av ryska. Den finländska regissören Pirjo Honkasalo gjorde 2004 en film om paret Gatajevs barnhemsarbete i Tjetjenien.

Hadižat Gatajeva är även känd som Ängeln i Groznyj, efter att hon porträtterades av den norska journalisten Åsne Seierstad i en bok med samma titel.

Migrationsverket kommenterar inte fallet.