tisdag 22 maj 2012

Misstänkta polska mördare nekar till brott

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=5115835

Uppdaterat: måndag 21 maj 2012 kl 18:49 (publicerades måndag 21 maj kl 10:10)

De två män som misstänks ha mördat lantbrukarparet i Långared i höstas åtalas för grovt rån och två fall av mord. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.


Åklagaren Daniel Larson lämnade in det cirka 2 500 sidor långa åtalet i två kartonger till Alingsås tingsrätt på måndagsförmiddagen.

De två män, en 34-åring och en 41-åring, som misstänks ha mördat lantbrukarparet på en gård utanför Alingsås i oktober förra året åtalas för två fall av mord och grovt rån, alternativt medhjälp till mord och grovt rån. Männen nekar till alla anklagelser.

Enligt åklagaren överrumplades den 69-årige mannen och slogs ihjäl med ett tillhygge ute i ladugården medan hans 71-åriga fru kvävdes och ströps i sin säng. Gärningsmännen stal sedan parets kassaskåp.

De två polska medborgarna häktades i sin frånvaro och kunde efter samarbete med polska myndigheter gripas i Polen i mitten av november. De båda männen utlämnades till Sverige i december och har sedan dess varit häktade.

- Bevisningen består bland annat av positionering av mobiltelefoner, skoavtryck som säkrats på brottsplatsen samt att samma ovanliga buntband som offren bundits med hittades hos den ene mannen i samband med gripandet i Polen, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Spår av 34-åringens DNA ska ha hittats på ett torkpapper med avföring som återfunnits i skogen utanför parets bostad.

Rättegången inleds den 4 juni vid Alingsås tingsrätt och beräknas pågå i sex dagar. I åtalet yrkas att den del av rättegången där åklagaren visar bilder på de båda mordoffren ska ske bakom stängda dörrar.