tisdag 1 december 2015

Finland: 14-årig flicka våldtogs av tonårspojkar med utländsk bakgrund - Sipilä håller krismöte


24 november 2015

Fallet med den 14-åriga flicka som våldtogs i Kempele vid 22.30-tiden måndag kväll har väckt stor uppståndelse och känslorna går heta.

Uleåborgspolisen meddelar att man nu kunnat tala med den chockade flickan. Ordentligt utfrågad blir hon så fort hennes tillstånd tillåter det, säger polisen.

Det var två tonåriga pojkar med utländsk bakgrund som antastade flickan. Polisen säger inte något om de misstänktas nationalitet.

Åtminstone den ene av pojkarna hade våldtagit henne.

Sipilä höll ministermöte

Statsminister Juha Sipilä (C) har fördömt våldtäkten. Han säger att fallet är allvarligt, obehagligt och fegt.

Sipilä höll i eftermiddags ett krismöte med inrikesminister Petteri Orpo (Saml) och justitieminister Jari Lindström (Sannf). Vid mötet behandlades de ökade oroligheter som inträffat på asylmottagningarna och deras närhet.

Också våldtäkten kom upp till diskussion.

Enligt Sipilä bör lagstiftningen uppdateras, så att domar för grova brott påverkar asylprocessen och asylbeslutet. Han framhöll ändå att alla asylsökande inte får stämplas på grund av brottsmisstankarna.

Två vittnen hörs av polisen

Två män från Kempele hade råkat komma till brottsplatsen, men de såg inte själva våldtäkten. Männen tillkallade polisen.

Polisens hundpatrull följde gärningsmännens spår till en bostad. Där påträffade polisen de två unga männen som greps misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Bägge misstänkta är minderåriga. Polisen har inlett förundersökningen men ännu inte kunnat inleda förhören.

- Orsaken är brist på tolkar, säger kriminalkommissarie Seppo Leinonen från Uleåborgspolisen.

De två männen ska förhöras som vittnen.

Polisen: Hets och uppvigling hjälper ingen

Fallet har upprört känslor runt om i landet, och polisen uppmanar människor att besinna sig.

- Hets, uppvigling och övertramp hjälper inte någons sak, säger polisen i ett pressmeddelande.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen sade efter ett möte med inrikesminister Petteri Orpo i dag att vad gäller oroligheterna vid flyktingförläggningarna så är det både asylsökande och ortsbor som är skyldiga till det.