tisdag 8 december 2015

Ryssland: Treårigt fängelsestraff för otillåtna demonstrationer


8 december 2015

Ildar Dadin blev i går den förste att dömas enligt paragraf 212.1, om upprepade otillåtna demonstrationer. Tre års fängelse blev påföljden.

Förra året skärpte Ryssland lagstiftningen om massmöten. Förutom strängare påföljder för möten som genomförs utan tillstånd infördes ett nytt stycke i straffrätten, 212.1, som kan ge upp till fem års fängelse för den som inom loppet av 180 dagar fälls för tre sådana förseelser. Lagen har kritiserats av människorättsförsvarare.

Som Fokus Ryssland rapporterade i februari i år var Ildar Dadin en av de första att utredas för brott enligt det nya lagstycket. I går avslutades rättegången i Basmannyjräjongens domstol i Moskva. Dadin stod anklagad för fyra icke-tillståndsgivna demonstrationer under perioden augusti-december 2014.

I ett trotsigt slutanförande menade han att han bara utövat sin konstitutionella rätt. Han anklagade polisen för att vittna falskt och domaren för att bryta mot lagen. Åklagaren hade begärt två års fängelse men domaren, Natalja Dudar, beslöt att ge Dadin tre års fängelse. Efter att domen fallit utbröt tumult i rättssalen.

Källor: Slon.ru, Aboutru.com