söndag 8 oktober 2017

Norske aktivister får kritikk for tur til Krimhalvøya


6. oktober 2017

En gruppe med norske aktivister fra foreningen Folkediplomati Norge er på vei til den annekterte Krim-halvøya. Utenriksdepartementet er svært kritisk.

– En stor delegasjon av politikere og forretningsmenn fra Norge, ifølge med to tyske folkevalgte, besøker Krim for første gang siden halvøya ble gjenforent med Russland, skriver det russiske, statskontrollerte nyhetsnettstedet Sputnik News.

Saken om det norske besøket var toppsak her torsdag ettermiddag, sammen med russiske flyangrep mot IS i Syria, og folkeavstemningen i Katalonia.

– Dette er det første besøket fra en så stor delegasjon fra Norge til Russlands Krim. Først skal vi gi dem en kort rundreise på Krim, så de kan snakke med folket, så holder vi offisielle møter, sier Yury Gempel, leder for den tyske minoriteten på Krim, til Sputnik News.

Bred dekning i russiske medier

Hendrik Weber og kona Mette Rosenlund fra Radøy utenfor Bergen er initiativtakerne til foreningen Folkediplomati Norge - som skal drive nettopp det de kaller «folkediplomati» - og arrangerer turen. 

Reisen får torsdag bred dekning i russiske medier. Det er sendt ut meldinger fra nyhetsbyråene Tass og RIA Novosti, og det er saker i blant annet Rossiskaja Gazeta, Izvestija, Komsomolskaja Pravda og Zvezda.

Hovedbudskapet til alle er: «Norsk delegasjon drar til Krim trass i trusler og press».
Nettavisen Ekonomika Sevodnja omtaler det norske reisefølget som en «mektig delegasjon», mens en lokal nettside på Jalta omtaler det som en «offisiell delegasjon».