lördag 12 mars 2022

Många nordbor vill ansluta sig till den ukrainska armén: "Finländarna vet att rysk imperialism inte tar slut av sig själv"

https://svenska.yle.fi/a/7-10014108
 
12 mars 2022
 
Sedan kriget bröt ut för cirka två veckor sedan har allt fler utlänningar kommit till Ukraina för att delta i kampen mot den ryska invasionen.
 
Ukrainas utrikesministerium har uppmanat utländska frivilliga att ansluta sig och för tillfället uppger den ukrainska armén att cirka 20 000 utländska soldater anmält intresse.
 
De frivilliga som anslutit sig övar på ukrainsk mark, de hör till den internationella legionen som lyder under den ukrainska armén.
 
Svenska Yle rapporterade tidigare om den 30-åriga finlandssvensken Ralf Sirén som åkt till Ukraina för att kriga. Han är löjtnant i reserven från Nylands brigad och för tillfället leder han en grupp på 6–7 personer inom legionen. Just nu befinner han sig på hemlig plats i Ukraina och får inte ge intervjuer om den internationella legionen.
 
I stället är det legionens informatör, den 33-årige norrmannen och juristen Damien Magrou, som för legionens talan.
 
– De allra flesta som kommer till oss har erfarenhet från tidigare, det är människor som deltagit i operationer i Syrien, Afghanistan och Irak. Dessa rekryter är ju klara, de får den utrustning de behöver och sedan sänds de ganska snabbt till fronten.
 
52 olika nationaliteter i legionen
 
Hur stor den internationella legionen är vill man inte avslöja. Men Magrou säger att den redan nu består av över 52 nationaliteter.
 
De flesta kommer från närområden så som Centraleuropa och Baltikum, men också väldigt många nordbor har anslutit sig.
 
– Jag kontrollerade siffran så sent som i går och för tillfället är det så att fyra nordiska länder bidrar med cirka 20 procent av vårt totala manskap. Ganska många kommer från Finland.
 
Exakt hur många soldater som kommit från Finland kan Magrou inte avslöja, inte heller var i Ukraina de placerats.
 
Enligt honom har många av de finländska frivilliga militär kompetens eftersom de gjort den finska värnplikten. De har också en förståelse för hur det är att bli attackerad av Ryssland.
 
– Finland har en egen krigshistoria med Ryssland och jag tror det motiverar många av de finländska soldaterna. De vet att rysk imperialism inte bara tar slut av sig själv, utan den måste stoppas.
 
"Alla som kommer hit är medvetna om riskerna"
 
Enligt Damien Magrou förenas alla de utländska soldaterna av en vilja att bidra till hur kriget utvecklas.
 
– Hur kriget tar slut är öppet, vi vill göra allt vi kan och påverka hur kriget går. Alla här kämpar för att Ukraina ska vinna.
 
Han ser inte en risk för att de som anländer motiveras av högerextrema åsikter och därför vill kriga.
 
– Varje person som kommer hit går igenom en individuell utvärdering, också en psykologisk. Under den tid som legionen funnits har jag inte hört en endaste rekryt snacka politik eller märkt av någon ideologisk prägling. Alla har kommit hit för att hjälpa.
 
Magrou säger att de som anländer hit är medvetna om riskerna med att kriga och att det innebär att man också kan dö.
 
– Alla vet vad det går med på och att vad som helst kan ske. Vi i legionen gör allt vi kan för att alla ska vara förberedda och utrustade på rätt sätt, att legionen har en kompetent ledning och att vi kan göra en organiserad insats i kriget som en del av den ukrainska armén.