onsdag 31 augusti 2011

Pedofiler i Sverige: Mormor riskerar jobbet - misstänks för misshandel


Uppdaterat: fredag 26 augusti kl 16:10 (publicerades fredag 26 augusti kl 11:56)

Mamman sitter häktad för grov våldtäkt mot sina tre döttrar. Nu riskerar mormodern till barnen att bli av med sitt jobb som barnskötare.

– Hon är inte på sitt arbete, säger Marie Söderberg, personalchef.

Den misstänkta barnskötaren utreds i fallet med tre små systrarna som ska ha utsatts för både våld och sexuella övergrepp.

Hon är mormor till de tre barnen och misstänks för att ha misshandlat dem alla tre.

Mamman och pappan till flickorna som är mellan fem och tio år är sedan igår häktade för våldtäkt och grov våldtäkt mot barnen. Mormodern har suttit anhållen men är nu på fri fot.

– Det fanns inte skäl att hålla henne häktad, säger kammaråklagare Gunnar Brodin.

Båda de brottsmisstänkta kvinnorna, mamman och mormodern, har under flera års tid jobbat med förskolebarn i Jönköpings kommun. Mormodern jobbar fortfarande kvar.

– Det är fruktansvärt det som har inträffat, säger Marie Söderberg, som är personalchef på utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Mormodern har inte varit på förskolan där hon är anställd som barnskötare vare sig igår eller idag och kommer inte att finnas där på måndag heller.

– Sen själva avstängningen är ju en arbetsrättslig historia och vi måste då få misstankarna bekräftade, att dom kvarstår, säger Marie Söderberg.

Medan mamman har jobbat som timanställd vikarie inom barnomsorgen i hela Jönköpings kommun har mormodern haft en anställning i över 20 år, först som dagmamma och nu som barnskötare.

– Hur vi ska hålla våra föräldrar informerade om just den här händelsen, det arbetet pågår just nu.

Hur orolig ska man vara som förälder?

– Jag tycker inte att man ska vara orolig, vi kan inte se det just nu, säger Marie Söderberg.