onsdag 31 augusti 2011

Pedofiler i Sverige: Flickorna tros ha våldtagits - nu ska socialen granskas


Publicerat: tisdag 30 augusti kl 16:11

De tre flickorna tros ha våldtagits och misshandlats i hemmet - av mamma, pappa och mormor. Nu ska socialen granskas för att se vad de gjort för att skydda barnen.

Nu planerar Socialstyrelsen på eget initiativ att granska fallet med de misstänkta övergreppen mot tre små flickor.

Anledningen är att de misstänkta övergreppen har kunnat ske under tiden familjen utretts, fått hjälp och haft kontakt med socialtjänsten.

Erik Kangeryd är sektionschef på Socialstyrelsen, som inte ännu har bestämt sig för hur omfattande utredning som krävs.

Socialstyrelsen ska nu granska vad socialtjänsten gjort och vad de har vetat om av de misstänkta övergreppen, som ska ha skett under tiden som familjen haft kontakt med socialen i Jönköping.

Under tio års tid har familjen utretts och haft kontakt med socialen - förra året omhändertogs barnen och placerades i fosterfamiljer. Anledningen var att barnen vanvårdades hemma.

Först sedan barnen bott en tid i fosterhem lämnade socialtjänsten en polisanmälan om sexuella övergrepp och misshandel. Misstankarna rör övergrepp som ska ha skett sedan 2009 och framåt. De misstänkta förövarna var barnens föräldrar och även mormodern som misstänks för misshandel.

Nu sitter mamman och pappan häktade sedan förra veckan misstänkta för grov våldtäkt och misshandel av flickorna som är 5, 8 och 10 år gamla.

Samtidigt som polisutredningen pågår ska nu Socialstyrelsen utreda hur den myndighet som kanske haft bäst insyn i barnens tillvaro agerat under de tio år som de haft kontakt med familjen.

Marie Andreasson på socialtjänsten i Jönköping välkomnar granskningen:
– Vi funderar ju över om vi kunde gjort på något annat sätt och det är bra att Socialstyrelsen gör en granskning.