fredag 25 september 2015

Rysk tv fejkade bild på USA:s ambassadör


22 september 2015

USA:s Moskvaambassadör John Teft fanns på plats när den ryska oppositionen demonstrerade mot Putin – för att ”ge instruktioner”. Det hävdade ryska tv-kanalen REN-tv. Men bilderna på ambassadören var fejkade.

Att alla motståndare till president Vladimir Putin får betalt av utlänningar – främst USA – är ett budskap som ryska statskontrollerade medier aldrig tröttnar på att trumma in.
I söndags kväll tog den stora tv-kanalen REN-tv genren ett steg längre – till ren fejk. Ett inslag om en demonstration i Moskva illustreras med en bild av ambassadör John Teft.

”Protesten i Marjino utmärkte sig inte bara genom ett blygsamt antal demonstranter, utan också genom USA-ambassadören Johns Tefts närvaro. Hur Teft än försökte gömma sig i folkhopen lyckades journalisterna hitta honom för att fråga varför han hade kommit dit", skriver kanalen.

Men bilden på den mustaschprydde diplomaten framför en skara demonstranter visade sig vara falsk. Ambassaden meddelade att Teft hade tillbringat hela söndagen hemma och kontrade med egna fotomontage på Facebook: Teft framför Apollo 11:s månlandning 1969, Teft framför general MacArthurs återkomst till Filippinerna 1944.

REN-tv tvingades så småningom be om ursäkt och medge att bilden var falsk, men på ryska sociala medier var bildlavinen redan igång: Teft, alltid med samma allvarliga uppsyn, mot bakgrund av skräckfilmsscener eller som gäst på Putins pressekreterares överdådiga bröllop.
Det är lätt att driva med klantiga tv-kanaler, men problemet är inte nytt. Både ryska oppositionella och utländska diplomater råkar regelbundet ut för liknande ”avslöjanden”.

Om någon ur oppositionen vågar sig på ett besök på USA:s ambassad vid Trädgårdsringen i Moskva kan de räkna med att kameror dokumenterar allt. Det blir ett bevis för att de är förrädare och femtekolonnare. På samma sätt pekas västdiplomater ut som finansiärer och inspiratörer bakom en kommande revolution i Ryssland.

Till och med Sverige råkade ut härom året, när en diskussionsklubb anordnad av svenska diplomater hängdes ut som förberedelse till uppror.

I det upphetsade medieklimatet förekommer också falska västdiplomater.

Härom veckan dök en mörkhyad man upp på ett av oppositionspartiet RPR-Parnas valmöten i staden Kostroma i norra Ryssland. Han presenterade sig, på bruten ryska, som representant för USA:s ambassadör.

Men när aktivister tittade närmare på mannens bil visade det sig att diplomatskyltarna bara var påklistrade ovanpå en vanlig rysk nummerskylt. De fotograferade ”diplomaten” som snabbt försvann från platsen.