fredag 25 september 2015

Ryssland stöder nytt svenskt högerextremt parti ekonomiskt


24 september 2015

Detta är inget nytt, men har i dagarna uppmärksammats medialt. Ryssland stöder svenska högerextremister och ger pengar till ett nytt nationalsocialistiskt svenskt parti.

Den ryska strategin för att destabilisera EU och Europa, så att man kan fortsätta föra sitt offensiva krig i Ukraina är att dels ordna flyktingströmmar från Syrien, och dels finansiera både extremvänster och extremhögern, för att ordna fram samhällelig oro bland Europas demokratier. Det senaste konkreta exemplet tas upp av Per Gudmundsson på Schibsted/SvD. Inget nytt i sig, då detta figurerat på internationella medier i några dagar.

Det handlar om att högerextrema Nordiska motståndsrörelsen fått en större summa pengar av högerextrema Ryska Imperiska Rörelsen, som har täta band med Krelm via Putins biträndande premiärminister Dimitrij Rogozin. Detta för att dra igång en parlamentarisk gren, dvs ett politiskt parti.

Ingen är förstås förvånad. Tittar man i kommentarsfält och diskussionsforum på nätet är det i princip alltid högerextrema svenskar som stöder Putin, ofta uttalade SD-väljare i andra frågor. Nu får de ett riktigt nationalsocialistiskt parti, komplett med öppen finansiering från Ryssland, att rösta på istället.

Hur mycket finansiering SD får och fått från Ryssland, direkt eller via bulvaner, vill inte riksdagspartiet berätta. SD vill som bekant inte att politiska partier ska behöva redovisa varifrån man får sina pengar. 

Totalförsvarets forskningsinstitut FOI har i dagarna släppt en rapport om hur stormakterna tänker i militära frågor. Det är talande när Rysslandsexperten Gudrun Persson inleder sin analys av Ryssland på följande sätt (sidan 46 i rapporten):

"Det kan tyckas en smula besynnerligt att ägna möda åt den ryska synen på det framtida kriget i en tid då Ryssland redan för krig i Ukraina. Men frånsett det finns en livlig debatt om framtidens krig i Ryssland som är värd att belysa."

Det tål att upprepas vad ledande Rysslandsexperter konstaterar, och som är självklart och uppenbart för alla normalbegåvade. Ryssland för krig i Ukraina. Punkt. Nu återstår bara att högerextremisterna kommer protestera och bortförklara i kommentarsfältet nedan. Med reservation för att man även hittar stöd för nationalfascisterna i Putins Kreml även hos extremvänstern och 68-vänstern, som missat att Ryssland inte styrs av kommunister längre, utan av nationalfascister.