torsdag 21 januari 2016

Finland: Ensamkommande flyktingpojkar säger sig ha erbjudits pengar för sex

               
14 januari 2016

Äldre finländska kvinnor misstänks ha köpt sex av ensamkommande minderåriga flyktingpojkar. Händelserna har lett till barnskyddsanmälan. Det här berättar man vid Diakonissanstalten i Helsingfors.

När Svenska Yle följer med asylsökande unga män som får lära sig om den finska kvinnokulturen, visar det sig att pojkarna är ytterst förvirrade över vad de lär sig om finska kvinnor och vad de själva ser ute på gatan.

Ensamkommande minderåriga flyktingpojkar på flyktingförläggningen vid Diakonissanstalten i Helsingfor uppger nämligen att två äldre finska kvinnor har erbjudit dem pengar i utbyte mot att få ha sex med dem.

Det är ju ett problem som man också måste tala om. De är ju bara 17 år
― Taina Cederström

Händelsen ska ha skett vid järnvägstorget under julhelgen, berättar Taina Cederström, lärare för ensamkommande asylsökande barn vid Diakonissanstaltens asylboende.

- Pojkarna, som är under 18 år, har varit vid Järnvägsstationen under julhelgen och då har två äldre kvinnor kommit och frågat om de följer med dem hem för 20 euro, säger Cederström.

Pojkarna tackade ja till erbjudandet

De minderåriga pojkarna har gått med på erbjudandet, har haft sex med kvinnorna och tagit emot 20 euro.

Enligt de utsatta pojkarna vid Diakonissanstaltens flyktingförläggning har också andra äldre asylsökande från andra flyktingboenden råkat ut för samma sak.

- Men det vi vet är att två pojkar har berättat om saken till Brahem, som är en av våra arbetare här och som talar deras språk, säger Cederström.

Cederström är nu rädd för att pojkarna inte bara ska bli erbjudna pengar utan också droger i utbyte mot sex.

- Jag vet att killarna har använt marijuana och andra milda droger i sitt hemland och om någon vet att de här pojkarna har haft sex för 20 euro så kanske de börjar erbjuda droger också, säger Cederström.

Asylsökande undrar vad som är okej och inte

Cederström har också fått frågor av pojkarna om det är okej i Finland att finska kvinnor kan kyssas när helst de önskar.

- Jag har svarat att det inte är okej, men sådana frågor ställer pojkarna. Och det är ju en fråga som ingen talar om. Det är ju ett problem som man också måste tala om. De är ju bara 17 år, säger Cederström.

Polisen känner inte till några brottsanmälningar

Enligt Cederström har det gjorts en barnskyddsanmälan om ofredandet, men varken polisen eller barnskyddet kan ändå bekräfta anmälningen.

- Vi har inte tagit emot några brottsanmälningar om det här, säger Teija Koskenmäki-Karaharju som är chef för sexualbrott vid Helsingforspolisen.

Att köpa sex av en minderårig, alltså en person under 18 år, är ett brott, berättar Koskenmäki-Karaharju.

Inte heller barnskyddet kan bekräfta att en dylik anmälan har tagits emot.

- Vi kan inte rapportera om enskilda fall till media, svarar ledande socialarbetare Jaana Toivio vid Barnskyddsavdelningen i Berghäll..