torsdag 21 januari 2016

Litvinenko slår tillbaka mot Putin från andra sidan graven


21 januari 2016

Det är inte bara nya försyndelser som annekteringen av Krim, kriget i Östra Ukraina, bombingarna av andra rebellgrupper än Daesh i Syrien och nedmonteringen av rättsamhället i Ryssland som gör att Rysslands president Vladimir Putin närmar sig pariastatus.


När BBC nu rapporterar om slutsatserna i utredningen av mordet på avhopparen Alexander Litvinenko 2006 så är det gamla försyndelser som kommer ikapp Putin i för Ryssland sämsta tänkbara läge.

Målet med Syrienkampanjen var förutom att rädda Assad att försöka bli mer accepterad i väst kunna rulla tillbaka sanktionerna efter Krimkrisen. Det målet misslyckades.


När nu Litvinenko ger igen från andra sidan graven så biter det. Litvinenko dog i London på ett sätt som för tankarna till en dålig Bondfilm. Han förgiftades av radioaktivt polonium-210 som han fick i sig genom att dricka te. Enligt den offentliga utredningen så är det troligt att mordet godkändes av Rysslands president Putin.

Litvinenko pekade på sin dödsbädd ut Putin som ansvarig, efter en lång fejd och Litvinenkos avhopp. I den 300-sidor långa rapporten skriver ordföranden sir Robert Owen: "Med beaktande av alla bevis och analyser tillgängliga så är min slutsats att FSB-operationen att dlda Litvinenko troligen var godkänd av (FSB:s dåvarande chef) Patrusjev och även president Putin":

När änkan Marina Litvinenko mötte pressen krävde hon att Storbritannien inför sanktioner mot Ryssland, i form av att utvisa alla ryska underrättelseofficerare, införa ekonomiska sanktioner samt inreseförbud för en rad personer, inklusive president Putin själv.

I vår väntar också den andra delen av utredningen efter nedskjutningen av MH17, den väntas kunna peka ut individuella ryska officerare som ansvariga för nedskjutningen av det malaysiska passagerarflygplanet.

Litvinenkoutredningen kommer också samtidigt som förre FSB-översten Igor Girkin erkänner att han i Slovyansk 2014 avrättade folk med stöd av lagstfitning som återuppväckts från Stalins 1941.

Sammantaget förstärker det här bilden av ett Ryssland som bokstavligen är beredd att gå över gränsen för att nå sina mål och där idealet är tider som vi trodde att vi lagt bakom oss.