torsdag 21 januari 2016

Ryskt plan jagade svenskt plan över Östersjön


21 januari 2016

Ett ryskt stridsplan av typen SU-27 jagade förra veckan ett svenskt stridsledningsplan över Östersjön, nära den danska ön Bornholm.

Den svenska försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén informerade på torsdagen den svenska riksdagens försvarsutskott om incidenten, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Bydén rörde det sig om ett avvikande beteende från det ryska stridsflyget på en sådan nivå att den svenska försvarsmakten beslöt att incidenten skulle offentliggöras.

Det normala vid liknande situationer är att det sker en identifiering av det andra landets flygplan och att insatsen därefter avbryts. Men i det här fallet valde det ryska stridsflyget att fortsätta att följa efter det svenska stridsledningsplanet ASC 890, enligt SvD.

Svenska stridsplan kom till undsättning

Två stycken Jas Gripen-plan som befann sig i luften kom snabbt till undsättning.

De svenska planen rörde sig mot det ryska flygplanet och markerade att det svenska försvaret hade noterat vad som hände och att det hade kontroll över situationen.

Det ryska planet avbröt då och försvann, skriver Svenska Dagbladet.

ASC 890 är ett spanings- och ledningsplan (Airborne surveillance control), utrustat med avancerade radarsystem för att upptäcka mål på långa avstånd.

Incidenter allt vanligare

Under de senaste åren har incidenter mellan ryska och svenska plan blivit allt vanligare.

Enligt Sverige har det ryska uppträdandet blivit mer provocerande med ökad risk för att någonting mer allvarligt kan inträffa.

Ryssland har inte ännu kommenterat uppgifterna.