tisdag 18 juli 2017

Rädsla i Ungern för Moskvas långa arm


16 juli 2017

Be om ursäkt – eller dö. Det beskedet fick aktivisten Gergö Komaromy av en ryss med kopplingar till landets ambassad efter en protest i Budapest.

Han och många av hans landsmän ser allt fler tecken på Putinregimens ökade inflytande i Ungern.

– Vi använde orange vattenfärg som är till för barn. Det går att tvätta bort enkelt, bara att svabba av. Vi sände live på Facebook och sen väntade vi på att polisen skulle komma.

I sitt liv som reggaemusiker är Gergö Komaromy mest känd under artistnamnet G Ras. Han är en man på dryga 30 år, med glest skägg och rastaflätor ner till höften.

Han är också en politisk aktivist som brinner för miljön, veganism och mot förtryck av alla slag. När han inte spelar på gatan eller på klubbar ägnar han mycket tid åt icke-våldsaktioner av olika slag, oftast direktsända via nätet. Han är mycket kritisk mot premiärminister Viktor Orbán och hans nationalkonservativa regering.

Att hamna i häkte eller betala böter är vardag för G Ras.

Men inte att hotas till livet.

Nu berättar han om den aktion han genomförde på annandag påsk, den 17 april, tillsammans med en vän. Den riktade sig mot ett monument på Frihetstorget i Budapest, en obelisk rest efter andra världskriget till minne av Röda arméns befrielse av staden.

– Ära åt befriarna står det. Jo, fast sen ockuperade de oss i 40 år, säger Gergö.

Det han och många av hans landsmän oroar sig över är att Orbáns Ungern allt mer liknar Vladimir Putins Ryssland.

I den ryska delrepubliken Tjetjenien styr Ramzan Kadyrov enväldigt. Den 40-årige ledaren ärvde makten av sin far, krigsherren Achmat Kadyrov, som mördades av islamister 2004, och han utövar den oinskränkt i utbyte mot absolut lojalitet med president Putin.

Kända motståndare till Kadyrov har mördats i Moskva, Istanbul, Dubai och Wien. I Ryssland pekar vissa ut den tjetjenska regimen som skyldig till mordet på journalisten Anna Politkovskaja 2006. Och på sistone har uppgifter att homosexuella män torteras i delrepubliken upprört många.

En metod som inte sällan används av Kadyrovregimen är att tvinga fram offentliga ursäkter. Det tjänar två syften: den ”skyldige” förödmjukas när ”ursäkten” sänds på tv eller via nätet, och visningen skrämmer andra som hade tänkt opponera sig mot makten.

Ett exempel är Ramazan Dzjalaldinov, en man som i fjol vände sig till Putin i en video där han klagade på förhållandena i sin tjetjenska hemby. Bland annat ska lärare inte ha fått lön.

Dzjalaldinovs hus sattes i brand, och själv uppträdde han i tjetjensk tv med en ursäkt direkt riktad till Ramzan Kadyrov. ”Det var ett misstag, jag skäms”, deklarerade den ångerfulle mannen.

”Folk vill tortera mig, döda mig och min familj.”

Gergö Komaromy och hans kompis dömdes att betala motsvarande 1.000 kronor i böter för aktionen på Frihetstorget. Det var ungefär vad de hade räknat med.

Samtidigt låg den skakiga videon från händelsen kvar på nätet och delades flitigt. På det hela taget var protesten lyckad, tyckte G Ras. Men så fick han ett meddelande från en användare med ett engelskt namn.

– Jag förstod direkt att det var en ryss. Han var hotfull, säger han.

– Budskapet var att många ryssar här i Budapest är arga och letar efter mig. Folk vill tortera mig, döda mig och min familj. Men han sa att han hade makt att stoppa detta, på villkor att jag bad om ursäkt.

Mannen som begärde en ursäkt var mycket riktigt från Ryssland. Han sa att han hette Magomed Dasjajev, var 34 år gammal och affärsman med rötter i Tjetjeniens huvudstad Groznyj.

G Ras säger att han tror alla om gott och inte vill döma någon på förhand. Han gick med på att träffas och spela in en ursäkt – ”som ett vackert exempel på hur man kan lösa problem tillsammans”.

Vad han inte visste var vad Dasjajev hade skrivit i en sluten Facebookgrupp för ryssar i Budapest dagarna dessförinnan. I gruppen, där även ryska ambassadtjänstemän deltog i diskussionen, hade talats om att ”vrida om pungkulorna” på sådana som förolämpar Ryssland.

Den oberoende nyhetssajten Index har visat hur Dasjajev ber om hjälp att hitta Gergö Komaromy. Han skriver i den slutna gruppen:

”Ett sånt där avskum, han har inte fått på käften av oss ryssar än. Jag ska lära honom en läxa.”

Tre dagar efter aktionen på Frihetstorget träffas Komaromy och Dasjajev på ett kafé med utsikt över monumentet. En okänd rysk kvinna spelar in videon, där Dasjajev på ryska säger att han har hållit ett ”förklarande samtal” med den som har vandaliserat monumentet, och att denne har gått med på att ”be alla han har förolämpat om ursäkt”.

Sedan lämnar han ordet till Gergö Komaromy, som ber om ursäkt, först på engelska, sedan på ungerska.

– Jag kanske är naiv, jag trodde att tanken var att skicka videon till dem som kände sig förorättade. Men nästa dag var den uppladdad på Youtube med många tusen visningar. Det var massor av hotfulla kommentarer från ryssar, säger han.

– Själv kände jag mig lurad och förödmjukad. Alltså: kan man inte kritisera sin egen regering här utan att bli uppsökt av hotfulla ryssar. Det är ju rena maffiametoderna.

För tio år sedan hånade Viktor Orbán andra europeiska ledare som ”Putins knähundar” och påminde ständigt om den sovjetryska aggressionen mot Ungern under upproret 1956.

Men när han kom till makten 2010 bytte Orbán fot. Han är nu Putins bästa vän i EU-kretsen och har mött den ryske presidenten fler gånger än någon annan europeisk ledare efter annekteringen av Krim 2014.

Ekonomiskt har Ungern knutits allt närmare Ryssland, bland annat genom utbyggnaden av kärnkraftverket Paks som binder landets elförsörjning till Moskva fram till år 2085 – dessutom finansierat genom ett ryskt lån på 10 miljarder euro.

Många av regeringens lagförslag på sistone är mer eller mindre kopierade efter rysk förebild, exempelvis en lag som tvingar utlandsfinansierade organisationer att registrera sig som ”utländska agenter”.

Och i stället för att riva ner sovjetiska monument – som varit vanligt i de forna öststaterna – låter Ungern inviga nya. Inför Putins besök i Budapest i februari avtäcktes en fem meter hög ängel till minne av stupade Röda armésoldater vid Donaus strand.

Många ungrare är oroade av en utveckling där deras land allt mer liknar en ”trojansk häst” som Putin använder för att splittra EU, och vid flera av vårens demonstrationer mot Orbán i Budapest har ropen ”ryssar, åk hem!” hörts som ett eko från 1956.

Samtidigt vittnar bedömare om att Moskva använder Ungern som en knutpunkt för sina agenter. I höstas avslöjades att ryska diplomater hade deltagit i skjutövningar med en ungersk nynazistisk grupp.

Ambassaden i Budapest är ovanligt stor och tidigare premiärministern Ferenc Gyurcsány hävdar att uppemot 800 ryska agenter opererar i landet. Ingen enda har utvisats på sju år.

”De vill visa att de finns i Ungern och att det är farligt att sätta sig upp mot ryska intressen.”

Journalisten Gergely Nyilas på sajten Index har undersökt fallet med hoten mot Gergö Komaromy, och han ser det som ett oroande tecken.

– Det visar Rysslands ökande inflytande här. De vill visa att de finns i Ungern och att det är farligt att sätta sig upp mot ryska intressen.

Agerar en figur som Magomed Dasjajev på Moskvas uppdrag?

– Vi har kunnat visa att han har kontakt med ambassaden. Om någon har gett honom order vet vi inte. Men åtminstone kan videon vara en merit för honom i framtiden, säger Gergely Nyilas.

När ”ursäktsvideon” blev känd gjorde varken polis eller andra ungerska myndigheter någonting. Först efter någon vecka hände något: sedan Orbán själv tagit upp fallet.

– Han kom väl på att här har vi en invandrare, till på köpet en muslim, som hotar en ungersk medborgare, säger Gergö Komaromy.

Dasjajev är nu föremål för förundersökning. DN har försökt nå honom, utan framgång. Sista gången Ras G hörde av honom var efter Orbáns uttalande.

– Jag sa att polisen var efter honom och föreslog att vi skulle ses igen och göra en ny video, fast med ombytta roller: där han förklarar sitt beteende och ber om ursäkt. Hans svar var kort: nej. Sen har jag inte hört av honom.

Ingmar Nevéus


Fakta. Orbán styr sedan 2010

  • Ungern leds sedan 2010 av premiärminister Viktor Orbán och hans nationalkonservativa parti Fidesz.
  • I valet 2010 fick Fidesz 53 procent av rösterna vilket gav partiet två tredjedelars majoritet i parlamentet och möjlighet att på egen hand ändra Ungerns konstitution. Andelen minskade efter valet 2014, men partiet har fortfarande egen majoritet.
  • Orbán har fått hård kritik, bland annat från EU, för vad många ser som antidemokratiska reformer. Det omfattar bland annat åtgärder för att minska rättsväsendets och centralbankens oberoende och beskära pressfriheten.
  • I maj startade en process i EU som kan leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i unionen.
  • Från att ha varit starkt kritisk mot Ryssland när han var i opposition har Orbán kommit att ses som Vladimir Putins bäste vän i EU-kretsen. Han anser att EU:s sanktioner mot Ryssland är ”ineffektiva” och har träffat Putin regelbundet efter annekteringen av Krim.
  • Det största oppositionspartiet i Ungern, högerextrema Jobbik, har också det svängt från en Moskvakritisk hållning till att närma sig Kreml åsikter.