torsdag 20 juli 2017

Växande censur på sociala medier - Ryssland kopierar tysk lag


20 juli 2017

Ryssland går i Tysklands fotspår och föreslår en lag som skulle tvinga "olagligt" innehåll att tas bort på sociala medienätverk.

Lagen som föreslogs för den ryska statsduman 12 juli av president Vladimir Putins parti Enade Ryssland är mycket lik den tyska lagen för folkhets på sociala medier.

Lagen skulle göra det möjligt för internetanvändare att anmäla näthat, hets mot folkgrupp och "olagligt" innehåll.

Om sociala nätverk misslyckas med att ta bort innehållet skulle de tvingas betala böter upp till 50 miljoner rubel (735 000 euro).

För att följa lagen skulle sociala nätverk tvingas trappa upp sin censur, speciellt eftersom lagen är otydlig om vad exakt som är "olagligt innehåll".

Den tyska lagen kritiserades häftigt av Reporters Without Borders (RSF) medan den banade sin väg genom det tyska parlamentet.

Enligt RSF är lagen farlig eftersom den enkelt kan missbrukas.

- Våra värsta farhågor har besannats, säger Christian Mihr som är verkställande direktör på den tyska avdelningen av RSF.

- Den tyska lagen för näthat används nu som modell av icke-demokratiska stater för att begränsa yttrandefriheten på internet.

Om lagen godkänns i Ryssland skulle den träda i kraft redan 2018.

Tillsammans med flera andra snabbt godkända lagar skulle lagen censurera och begränsa meddelandetjänster, sociala nätverk och sökmotorer i Ryssland.

Också Storbritanniens parlament har använt den tyska lagen som ett bra exempel för hur näthat och hets mot folkgrupper borde hanteras på sociala medier.

Källa: Reporters Without Borders