söndag 30 mars 2014

”Putin vill även återta Finland”


29 mars 2014

När ledarna för de viktigaste industriländerna i måndags möttes i Haag var det inte som G8 utan som G7. Orsaken var att Ryssland efter annekteringen av Krim tillfälligt uteslutits ur G8 som ett slags straff - men effekten kan bli den rakt motsatta.

– Västländernas försök att etablera sanktioner stödjer istället Putin. Därför att sanktionerna bekräftar Putins bild av omvärlden: USA och väst är fienden som försöker omringa och förminska Ryssland. Detta har också varit budskapet i Kremls propaganda och nu visar sanktionerna i det ryska folkets ögon att Putin under alla år har haft rätt.

Personen som säger detta på en telefonledning från Washington är inte vem som helst. Andrej Illiaronov har varit president Vladimir Putins närmaste man och suttit bakom honom på flera G8-möten. Åren 2000-2005 var han Putins närmaste ekonomiska rådgivare. Illarionov är stolt över att ha bidragit till den ryska ekonomins starka tillväxt.

– Jag förutsåg inte att dessa ekonomiska resurser och makten skulle användas mot oppositionen i Ryssland och aggression mot grannarna.

Andrej Illarionov är numera verksam som senior ledamot av den ansedda liberala tankesmedjan Cato Institute i Washington. Till Washington ringde också Tysklands kansler Angela Merkel två dagar efter den ryska ockupationen av Krim. Hon hade då talat i timtal med Vladimir Putin och beklagade i sitt samtal med president Barack Obama att Putin ”tappat kontakt med verkligheten”.

– Putin har en världsbild som är mycket annorlunda jämfört med G7-ledarnas och resten av världens. Men det är Merkel som inte är i kontakt med verkligheten - med Putins verklighet. Västliga ledare har varken förstått Putins världsbild, logik eller hans avsikter och de inser därför inte vilka problem de står inför.

– Västs ledare verkar, utifrån vad de säger, helt och hållet ha glömt att det faktiskt finns ledare i världen som vill erövra andra länder, kritiserar Andrej Illarionov.

Vladimir Putin är präglad av sin bakgrund i säkerhetstjänsten KGB under det kalla kriget. Enligt den matris som KGB såg världen igenom så låg USA, väst eller fascister bakom huvuddelen av problemen i Sovjetblocket. Samma dolda krafter sägs ha inspirerat till Sovjetunionens upplösning, Natos och EU:s utvidgningar och ligga bakom utvecklingen i Ukraina. I sitt segertal som Putin höll den 18 mars inför Federationsrådet, och som där möttes av applåder och tårar, finns flera av dessa inslag.

– Väst ljuger alltid och försöker förstöra Ryssland. Det enda man kan förlita sig på är sin egen makt och styrka. Den ska användas för att återställa den kontroll som Ryssland och tidigare härskare i Kreml haft. Både som ett förebyggande skydd mot väst och för ta tillbaka Rysslands historiska äganderätt och därmed skapa historisk rättvisa.

Det för oss tillbaka till siste tsarens Ryssland och Josef Stalins Sovjetunion?

– Ja, om det blir möjligt för Putin. Det beror på maktförhållandena i världen. För sex år sedan erövrade Putin Abchasien och Sydossetien från Georgien. Väst lät honom göra det ostraffat och nu har han fått Krim. Nu ska östra och södra Ukraina destabiliseras så att självförsvarsstyrkor kan ta makten där. Om situationen tillåter kan det bli en militär inmarsch. Målet är en pro-rysk marionettregering i Kiev.

– Men även betydande delar av Georgien, Ukraina, Vitryssland, de baltiska staterna samt Finland är stater där Putin anser sig ha äganderätt. Finland löd ju under Ryssland under 109 år, 1809-1917. Putins syn är att han skyddar det som tillhör honom och hans historiska föregångare, svarar Andrej Illiaronov.

Att gå in i de baltiska staterna skulle innebära konfrontation med Nato?

– Jag påstår inte att de baltiska staterna just nu står på Putins agenda. Han kan ta itu med dem senare.

Men skulle verkligen EU-landet Finland hotas?

– Det står inte på Putins agenda idag eller i morgon. Men om Putin inte stoppas tidigare så kommer frågan att väckas förr eller senare. Putin har ju sagt flera gånger att bolsjevikerna och kommunisterna gjorde stora misstag. Han skulle mycket väl kunna säga att bolsjevikerna 1917 begick förräderi mot ryska nationella intressen genom att ge Finland självständighet.

Om ni har rätt, hur ska då Putin stoppas?

– Det gäller att sätta sig till motvärn med alla tillgängliga medel. Jag är ingen blodtörstig person, men det finns ibland ingen annan utväg än militär makt för att stoppa en motståndare. Väpnat motstånd kan hindra mycket allvarligare blodspillan - som när Finland som tog upp striden mot Josef Stalin i Vinterkriget 1939 och bevarade sin frihet och självständighet, svarar Andrej Illarionov.

I förhandlingarna med Finland hänvisade Stalin till historien. Det sovjetiska anfallet in i Finland som stoppades av finländarna 1939-40 skulle ha gått ända fram till svenska och norska gränserna.

Andrej Illarionov är kritisk mot att försvarsalliansen Nato inte agerat tydligare under Ukrainakrisen.

– Hittills har Nato inte visat någon avsikt att genomföra kollektivt försvar av Europa, vare sig av medlemmarna eller av länder utanför Nato. Jag har hittills inte sett att Nato förstått situationens fulla allvar. Efter Georgien och Krim finns det inget skäl att tro att detta är Putins sista aggression. Det enda svaret på ren aggression är demonstrera sin villighet till kollektivt försvar.

Mikael Holmström