lördag 29 mars 2014

Svenska Migrationsverket: Svårt sjuka Jasmin, 4, ska utvisas: ”Som att skicka henne i döden”


13 mars 2014

Zezag Ibragimova och dottern Jasmine, 4, utanför Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Jasmin har en livshotande sjukdom men nu väntar avvisning till Tjetjenien.

– Jag förstår inte hur de kan bestämma något sådant. Det är som att skicka henne i döden, säger Jasmins mamma Zezag Ibragimova till Metro.

Hon och hennes man kom till Sverige från det krigshärjade Tjetjenien i januari 2009. Samma år föddes dottern Jasmin på ett svenskt sjukhus och senare fick paret ett barn till.

Flickan lider av ryggmärgsbråck och en allvarlig och ovanlig form av vattenskalle. Därför har hon fått en så kallad shunt, ett slags ventil, inopererad i sin hjärna så att läkarna ska kunna reglera trycket. Om Jasmins tillstånd försämras måste detta ske snabbt, annars riskerar hon att bli ännu sämre och till och med att dö, enligt läkarintyg.

Familjen fick dock avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. De försökte då söka asyl i Tyskland, men skickades tillbaka till Sverige.

Situationen förvärrades ytterligare när pappan i familjen drabbades av cancer och avled i november i fjol, vilket gjort att både mamman och barnen mår mycket dåligt psykiskt. I dag bor de i Migrationsverkets anläggning i Svenljunga.

Nu väntar utvisning till Ryssland, för vidare resa till Tjetjenien. Migrationsdomstolen menade att Jasmins vårdbehov kan tillgodoses på ett tillfredsställande sätt i hemlandet.
Men det stämmer inte, säger Zezag.

– I Tjetjenien finns ingen vård för den sjukdom som Jasmin har. De barnen överlever inte där, säger hon.

Möjligen finns motsvarande vård att få i den ryska huvudstaden Moskva, men att få tillgång till den skulle sannolikt ta så lång tid att Jasmins liv inte skulle gå att rädda. Det säger familjens ombud Ingrid Schiöler, som arbetat med asylärenden sedan 1970-talet på bland annat Röda Korset, och tycker att det här fallet är ett av de mest upprörande.

– Det verkar som om man struntar i vad som händer med flickan eftersom ärendet är utrett. Det enda man vill veta är att hon inte dör under färden tillbaka till Ryssland, säger hon.

Den 1 juli i år kommer ny lagstiftning som sänker ribban för vad som ska krävas för att ge barn uppehållstillstånd. Det ska räcka med ”särskilt ömmande omständigheter” i stället för, som idag, ”synnerligen ömmande omständigheter”.

– Sakkunniga jag pratat med säger att om det bara varit efter 1 juli så hade hon fått stanna. Det gör det här särskilt stötande, säger Ingrid Schiöler.

Hon har lämnat in en anmälan om verkställighetshinder, men något svar har ännu inte kommit från Migrationsverket.

Migrationsverket: Krävs ”synnerligen ömmande skäl”
Försämrat hälsotillstånd kan vara skäl till en ny prövning av förutsättningarna att bevilja uppehållstillstånd. Men då ska det finnas ”synnerligen ömmande skäl”.

– Det handlar om rena undantagssituationer, säger Annette Bäcklund, områdeschef på Migrationsverket, till Metro.

Hon uttalar sig inte i det enskilda fallet, men säger att det i princip kan handla om att man har en sjukdom som det inte finns vård för i hemlandet, och att vården som finns i Sverige väsentligt skulle förbättra sjukdomstillståndet.

När ärendet redan är prövat i domstol, som i Jasmins fall, är möjligheten till omprövning särskilt begränsade, och det är upp till den enskilde att själv komma in med de nya omständigheterna.

Anders Göransson

Petition