lördag 29 mars 2014

Heroinkung fick OS till Sotji: "Farlig gangster"


30 januari 2013

Om åtta dagar drar OS i Sotji i gång. Ett redan kritiserat och kontroversiellt värdskap - som nu får ännu mer negativ publicitet riktat mot sig. Enligt ABC News tilldelades den ryska staden mästerskapet efter att ha tagit hjälp av en heroinkung.

När Sotji och Ryssland tilldelades värdskapet för vinterns olympiska spel, så besegrades Österrike och Sydkorea i den sista omröstningen.

Att Ryssland får arrangera spelen har kritiserats från många håll, inte minst från människorättsorganisationer.

"Stor och farlig gangster"

Nu rapporterar ABC News att Sotji fick god hjälp av affärsmannen Gafur Rakhimov för att vinna omröstningen om värdskapet. Enligt amerikanska myndigheter är Rakhimov en toppfigur inom den organiserade brottsligheten och en heroinkung. Just nu står Rakhimov inför åtal i Uzbekistan.

– Han är en av de fyra eller fem viktigaste personerna för heroinhandeln i världen, säger Craig Murray, tidigare brittisk ambassadör i Uzbekistan, till ABC News.

– Han är absolut en stor och farlig gangster, säger Murray.

Fixade asiatiska röster

Efter att Sotji vunnit omröstningen 2007 tackade den ryska olympiska kommittén Rakhimov för stödet och för att han hjälpt till att få asiatiska röster: "Utan dem hade det varit svårt för Sotji att vinna".

Rakhimov bekräftar själv, till ABC News, att han haft ett finger med i spelet - och att han hjälpte till att övertyga några asiatiska länder att de skulle rösta på Rysslands bidrag.

– Han fick dem till att göra det eftersom han har goda relationer med dem. Han har ett stort inflytande, säger Rakhimovs talesperson.