torsdag 5 februari 2015

Ukrainsk hospital 25 kilometer fra fronten: Sårede soldater vælter ind


1. februar 2015

- Vi er bare kanonføde, lyder det fra en berørt bataljonsleder. Hans mænd er sendt i krig uden kamptræning, og mange ender på hospitalet i Artemovsk.

Soldaterne fylder op på gange og stuer i det lille hospital i Artemovsk i det østlige Ukraine.

Det ligger 20-25 kilometer fra fronten - ved byen Debaltseve - hvor soldater fra den ukrainske hær og prorussiske oprørere beskyder hinanden.

På søndagens første seks timer er 70 sårede personer kommet ind på det lille hospital, fortæller Irina Sjugajeva, som er en del af den frivillige arbejdskraft på stedet.

En af dem, der skal forsøge at lede de ukrainske soldater til sejr over oprørerne, er en midlertidig bataljonsleder, som kalder sig Artjom.

Da han søndag taler med DR Nyheder, er han meget berørt og fortæller, at han har mistet 15 mand.

Ingen kamptræning

Og det er svært at være leder i en krig, hvor hverken udstyr eller soldater er klar til kamp.

- Folk blev sendt i kamp uden forudgående kamptræning eller moralsk udrustning, siger han.

Ordene kommer med grødet stemme fra bataljonslederen, som dog må opgive at fortælle færdig, da snakken falder på søndagens kampe.

Ifølge DR Nyheders korrespondent Matilde Kimer tyder det nemlig på, at ukrainske soldater har beskudt hinanden på grund af dårlig kommunikation.

- Den allerværste fejl, man kan begå, er at sende to delinger uden kommunikationsmidler i kamp. Vi har mistet folk og venner, siger Artjom, inden han lyder som om, han er ved at bryde sammen og går væk fra mikrofonen.

- Vi er bare kanonføde, siger han senere.

De officielle tal lyder på mere end 5.000 dræbte, men mange folk i det østlige Ukraine er overbevist om, at tabene er langt højere.

Parterne mødtes lørdag i den hviderussiske hovedstad, Minsk, for at forhandle fred, men forhandlingerne endte uden resultat.