torsdag 5 februari 2015

Över en miljon på flykt undan kriget i Ukraina


Publicerad 04.02.2015 - 13:47. Uppdaterad 04.02.2015 - 20:40    

Läget blir allt svårare för de civila i östra Ukraina. En och en halv miljon människor har nu flytt sina hem undan striderna, uppger FN.

Striderna i området sägs vara de värsta sedan i somras. Det råder stor brist på mat och sjukvården har kollapsat.

De som flyr har två alternativ att välja mellan: de kan flytta till ett lugnare område inom landet eller lämna Ukraina helt och hållet.

Enligt FN finns det närmare 950 000 registrerade människor som är på flykt inom Ukraina. Av dem har 435 000 stannat i närheten av fronterna i Donetsk- och Luhanskregionerna.

I verkligheten är antalet flyktingar ändå sannolikt ännu större, eftersom den ukrainska regeringens siffror inte omfattar människor på flykt inom de rebellkontrollerade områdena.


Hundratusentals har flytt till Ryssland

Största delen av de ukrainska flyktingarna har tagit sig över gränsen till Ryssland. Enligt det ryska invandrarverket ska 532 000 ukrainare ha anmält sig till ryska myndigheter. Samma verk uppger också att totalt 2,5 miljoner ukrainare skulle ha flytt till Ryssland.


Många civila och soldater har dött på båda sidorna om konflikten. Ingen vet hur många offer kriget har krävt, och det rör sig väldigt olika uppskattningar om antalet dödsoffer.

Enligt FN:s uppskattningar har åtminstone 5 358 människor dödats i kriget i Ukraina. Men den verkliga siffran är egentligen ännu högre, menar FN.

Över 1 400 soldater har enligt den ukrainska regeringens uppskattningar dödats i kriget. Tidningen Kyiv Post, som stöder regeringen, uppskattar att kriget har krävt 5 086 civilas liv.

Finlands Röda Kors är bededd att skicka bistånd till Ukraina, men på grund av långsam byråkrati väntar man ännu på grönt ljus från den ukrainska regeringen.