onsdag 25 mars 2015

Högerextremister från 15 länder samlades på möte i Ryssland


23 mars 2015

Rysslands och Vladimir Putins växande lockelse på Europas ultranationalistiska och nynazistiska partier manifesterades i helgen, när högerextremister från 15 länder samlades för ett ”internationellt konservativt forum” i S:t Petersburg.

En av de deltagande grupperna var Svenskarnas parti (SvP) som på sin hemsida hävdar att ”den vita huden” är vår främsta unika fana. Andra på mötet var det tyska nazistpartiet NPD, det grekiska Gyllene Gryning, det serbiska Radikala partiet, bulgariska Attaka, och en tidigare ledare för brittiska BNP.

SvP:s partiledare Stefan Jacobsson fanns på plats, liksom också företrädare för Svenska motståndsrörelsen.

Mötets inbjudare var det rysknationalistiska och Putintrogna partiet Rodina (Moderlandet), grundat av Dmitrij Rogozin, som senare lämnat partiets ledning och i dag är vice premiärminister i Putins regering. Banden till Kreml är därmed uppenbara.

Ett annat anmärkningsvärt faktum är att det pronazistiska mötet fick ske på en plats – då med namnet Leningrad - som under den nazistiska belägringen 1941-1944 offrade uppemot 1,5 miljoner invånare i motståndet mot Hitlers Tyskland. Särskilt som 9 maj och den upphaussade 70-årsdagen av Sovjetunionens seger i ”det stora fosterländska kriget” mot Nazityskland närmar sig.

En mindre antinazistisk motdemonstration skingrades av rysk polis och åtta av demonstranterna arresterade, vilket fick kritiker att ifrågasätta hur väl ingripandet stämmer med Kremlpropagandan om att det är Ukrainas regering och EU som är de ”fascistiska”. Att några av konferensdeltagarna var öppna nynazister utgjorde inget hinder. Det kan inte tolkas på annat sätt än att konferensen hade Kremls tysta medgivande.

Som väntat fördömde mötesdeltagarna västregeringarnas inställning till konflikten i Ukraina och lovordade den ryska ledningens traditionella kristna värderingar. Det senare betyder bland annat i klarspråk: nej till ”gaypropaganda” och samkönade äktenskap, nej till ”dekadent” västligt inflytande och ”sionistiska marionetter” inom medierna.

En av männen bakom mötet heter Alexander Kofman, minister i utbrytarenklaven ”Folkrepubliken Donetsk”. En annan är Konstantin Krylov, en av ledarna för Russlands extremhöger, som så sent som våren 20112 deltog i protester mot Putin. Men efter den ryska invasionen och annekteringen av Krim har Krylov bytt uppfattning, och står nu på makthavarnas sida i kampen för ”Novorossija” (nationalisternas beteckning på sydöstra Ukraina) och mot fascisterna i Kiev.

Några av deltagarna i mötet är så extrema – med öppna hyllningar av det tyska Tredje riket - att Marine Le Pens proryska parti Nationella fronten avstod från att komma till S:t Petersburg. Det samma gällde vanligtvis Putin-lojala partiet som österrikiska FPÖ, brittiska UKIP och ungerska Jobbik.

På mötet sade Nick Griffin, tidigare ledare för British National Party (BNP): ”Rom har försvunnit, och det är oundvikligt att västra Europa kommer att antingen bli ett islamiskt kalifat eller att det utbryter ett fruktansvärd inbördeskrig, eller kanske både och. Det gör det absolut omöjligt för kristendomen att överleva utan att ett Tredje Rom reser sig: Moskva!”

För BNP och andra EU-fientliga, antisemitiska och nationalistiska högerpartier i Europa har den konservativa linje som Putin styrt in på sedan återkomsten i Kreml 20112 blivit något av en ledstjärna. Flera av partierna har entusiastiskt stött den ryska interventionen i Ukraina och även sänt observatörer till de riggade ”folkomröstningarna” i Krim och i östra Ukraina.

För Moskva kan bildandet av en nationalistisk international ses som ett led i att splittra den enhetliga EU-fronten i Ukrainafrågan, som bland annat har drabbat Ryssland i form av ekonomiska sanktioner.

Michael Winiarski