fredag 28 augusti 2015

Svenska imbeciler: Därför är svenskarna tokiga i tatueringar


Publicerad 28.08.2015 - 08:56

Tatueringstrenden breder ut sig allt mer och Stockholm sägs vara den mest tatuerade staden i världen. Folk har förstått att de kan få riktigt snygga konstverk, säger tatueringsproffs.

Under de senaste åren har tatueringstrenden vuxit kraftigt i popularitet framför allt i Stockholm, där nya tatueringsstudior dyker upp i snabb takt.

Under de senaste åren har Stockholm gjort sig känt som den mest tatuerade staden i världen, eventuellt med undantag för vissa ursprungsfolk.

Det här har undersökts av tidningen Metro, som redan för några år sedan konstaterade att 17 procent av alla stockholmare mellan 18 och 49 år har tatuerat sig.

Sabaton - Putins nyttiga idioter


28 augusti 2015

I fjol mötte de symfonirockande power-metallarna i Sabaton jubel på Vaksala torg.

Med låtar om historiska krig och slag rullar de ut pompösa ljudmattor var än de drar fram. I Sevastopol på den annekterade Krimhalvön, till exempel.

Det svenska Falubandet var i torsdags en av huvudattraktionerna på ett jätteevenemang som uppmärksammade att det är sjuttio år sedan andra världskriget slutade. Arrangörerna var den ökända ryska mc-klubben Nattvargarna. Dess karismatiske ledare Alexander ”Kirurgen” Zaldostanov tyckte att Sabaton var det bästa utländska bandet med tanke på dess stil, uttryck och ämnesval.

Inför arrangemanget sade ”Kirurgen” att syftet var att ge en bild av segern genom ryska ögon och göra en fortsättning på sommarens kontroversiella mc-turné i spåren av Röda armén till Berlin. ”Vi gör det för Sevastopol, för hela Ryssland och vi vill skicka en signal över gränsen och över havet”, sade han.

”Kirurgen” är inget vidare på att dissekera sitt eget lands historia. Han är djupt troende men hyllar kommunisten Josef Stalin och menar att alla som hävdar att diktatorn har miljontals liv på sitt samvete ljuger.

Nattvargarna bildades under 1980-talet som en motkultur i Sovjetryssland. I dag är de militant nationalistiska, obrottsligt lojala med presidenten och devota ortodoxa kristna. Ledaren kallar klubben för Putins järnkavalleri. Med jämna mellanrum ordnar de jippon för barn som handlar om att sprida hat mot väst. När flera av mc-medlemmarna fick avbryta resan till Berlin i somras eftersom de nekades inresa i Polen och Litauen menade ”Kirurgen” att det visar att det inte finns demokrati i det satanistiska Europa.

Kombinationen av mc-gängattribut och trohet mot Putin har lönat sig. ”Kirurgen” har fått medalj av Putin och antikorruptionsbloggaren och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har uppskattat att klubben har fått 56 miljoner rubel sedan 2013 av staten. Dessutom har de blivit lovade att få disponera 267 hektar mark på Krim till rabatterad hyra (99,9 procent i avdrag) för att upprätta ett ”patriotiskt centrum”.

Kreml använder Nattvargarna dels för att tränga ut vanliga kriminella mc-gäng som inte går i statens ledband, dels som en tillgång för speciella ändamål. ”Kirurgen” och andra beväpnade nattvargar fanns på Krim när Ryssland tog över kontrollen och har stött separatisterna i Östra Ukraina. De ingår också i den halvofficiella anti-Majdanrörelsen som lovar att ställa till problem för alla som demonstrerar mot det rådande samhällsklimatet i Ryssland.

Sabaton försvarar sig med att de bara spelar för fans, var de än finns. Det klingar lika klent som en ukulele i sammanhanget. Spelar man i Sevastopol, som Ryssland har annekterat, blir man en del av Putins propaganda och lögner om att Krim rätteligen tillhör Ryssland.

Magnus Krantz

Er Københavns Lufthavn ude i sikkerhedstjek eller sexchikane?


5. august 2015

Jeg er nu to gange blevet kropsvisiteret af for nærgående vagter i Københavns Lufthavn. Det er det rene magtmisbrug. Jeg forstår ikke, hvorfor ’det personlige eftersyn’ absolut skal foregå med hænderne.

Jeg stivnede, da han lod hænderne glide op og ned ad mine hofter, langs inderlårene, rundt i trussekanten og på brysterne. Det var anden gang inden for kort tid, jeg var blevet kropsvisiteret af en for nærgående vagt i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn. Og det var ikke engang den værste.

Første gang havde sikkerhedsvagten haft hænderne så langt nede i mine trusser, at jeg måtte trække hans hånd op. Begge gange foregik ’det personlige eftersyn’, som det hedder på lufthavnssprog, i fuld offentlighed.

Begge gange havde der stået en kvindelig ansat ved siden af og kigget på.

Normalt er jeg ikke bange for at sige min mening eller råbe op, men jeg må indrømme, at jeg blev noget paf og så pinligt berørt, at jeg ikke kunne finde de rigtige ord endsige udtrykke min vrede.

Første gang valgte jeg da også at tro, at der simpelt hen måtte være tale om en fejl, om et enkeltstående tilfælde, hvor en mandlig ansat udnyttede sin magt på det groveste.

Jeg har rejst utrolig meget og været igennem så mange sikkerhedstjek, at jeg har opgivet at tælle. For det meste er jeg blevet undersøgt af kvinder, men også af mænd, uden at det har været et problem, fordi de blot har klappet hurtigt et par steder på kroppen eller brugt en scanner.

Et par gange er jeg slet ikke blevet undersøgt, men blot spurgt, om jeg havde en bøjle i bh’en – de har det nemlig med at give udslag, som en kvindelig ansat engang bemærkede.

Denne gang fik jeg sagt, at jeg fandt det grænseoverskridende at blive kropsvisiteret – undskyld, men sådan oplevede jeg det ’personlige eftersyn’ – af en mand i fuld offentlighed, når der var en kvinde til stede, som oven i købet var ’ledig’ og altså ikke i gang med et eftersyn.

»Sådan gør vi i Danmark«, lød svaret fra den mandlige vagt, »hvis du ønsker en kvinde, skal du bede om det«.

»Det står på et skilt«, sagde han og pegede ud på den anden side af sikkerhedskontrollen – det havde jeg så overset – og så kom bemærkningen, der fik mig til at måbe: »Nu ser du jo godt ud, men ellers er det heller ikke særlig sjovt for mig«.

For det første. Jeg er dansk, og i Danmark lader vi kvinder os ikke uden videre befamle af mænd, medmindre det er en kæreste eller en ægtefælle. Så nej, sådan gør vi ikke i Danmark.

For det andet kan jeg overhovedet ikke se, hvad mit udseende har med sagen at gøre. Skulle det, at en kvinde »ser godt ud«, gøre den mandlige sikkerhedsvagts job ekstra sjovt? Nej vel. Det handler vel om sikkerhed og ikke om sex.

Modsætter man sig et sikkerhedstjek, risikerer man at blive anholdt, som den første sikkerhedsvagt bemærkede, da jeg trak hans hånd op af mine trusser, fordi jeg synes, han blev for nærgående. Men han gjorde jo bare sit job, som han sagde.

Men er det virkelig det, de får at vide af sikkerhedschefen i Københavns Lufthavne: Bare gå til den drenge, især hvis passageren ser godt ud?

Det må være muligt at kunne foretage et sikkerhedstjek med hænderne, som man gør i København, uden at det ender som et overgreb, hvor offeret ingen rettigheder har, fordi det handler om sikkerhed.

Sikkerhedschef Johnnie Müller siger i et interview med Politiken, at det er fælles EU-regler, der ligger til grund for proceduren, men i EU-reglerne står der ikke andet om sikkerhedskontrol end »anvendelse af metoder til at forebygge, at der indføres forbudte genstande«. Det er med andre ord op til de enkelte medlemslande selv at finde ud af, hvordan de vil gøre.

I Danmark er det med brug af en metaldetektor, og hvis den bipper – hvad den altså ofte gør, hvis man som kvinde har en metalbøjle i bh’en – så foregår tjekket med hænderne.

Men hvor man i de fleste andre lande automatisk lader kvinder foretage ’det personlige eftersyn’ af kvinder og mænd af mænd, så skal man i Københavns Lufthavne særskilt bede om en af samme køn.

Det virker ulogisk og lidt frækt blot at henvise til, at »sådan gør vi i Danmark«, når der også kommer rejsende gennem sikkerhedstjek i København, for hvem det i sig selv kan være grænseoverskridende at blive undersøgt af en mand, hvis man er kvinde.

Jeg forstår heller ikke, hvorfor ’det personlige eftersyn’ absolut skal foregå med hænderne.

Hvad er der i vejen med at lade en skanner køre hen over de steder på kroppen, hvor der er mistanke om, at der kan sidde metal – f.eks. bh’en?

Jeg har – som tidligere nævnt – ikke hidtil haft problemer med at blive sikkerhedstjekket af mænd, fordi det som regel er foregået helt efter bogen, men efter de sidste to oplevelser af, hvad jeg vil betegne magtmisbrug, er det slut – også selv om det betyder, at jeg skulle blive anholdt, fordi jeg har glemt at bede om en kvinde.

Anne Lea Landsted

Okkupert



Premiere 27. september 2015

«Okkupert» er en spenningsserie etter en idé av Jo Nesbø. Handlingen er lagt til Norge i nær fremtid. Russland har på vegne av EU satt i gang en «silkehanske»-invasjon av Norge, som har stoppet olje- og gass- produksjon på grunn av klimakrisen. Den offisielle forklaringen på den russiske okkupasjonen er at de skal sikre Europas tilgang til olje og gass før de igjen overlater Norge til selvstyre når det er oppnådd.

tisdag 25 augusti 2015

Sabaton spelade på ockuperad mark på Krimhalvön för mc-gäng med koppling till Putin


24 augusti 2015

Förra veckan spelade Sabaton i Sevastopol på ockuperad mark på Krimhalvön. Konserten var en del av en propagandashow arrangerad av den ryska MC-organisationen Nattvargarna som har täta band till Putin. Bandet tillbakavisar starkt alla politiska kopplingar.

Sabaton БШ Севастополь  4:15

I torsdags var falubandet Sabaton huvudakt vid en stor konsert i Sevastopol. Konserten arrangeras av det ryska motorcykelgänget Nattvargarna, som varje sensommar anordnar en mc-show där den första halvan har historiskt tema och den andra halvan en ren motorcykeluppvisning. Förra årets show i Sevastopol som lockade 100 000 personer sändes i rysk tv och har beskrivits som en ren propagandauppvisning för Putin, med udden riktad mot Ukraina och västmakterna.

I år handlade konserten om andra världskriget och att det i år är 70 år sedan det avslutades, ett krig Sabaton ofta beskrivit ur olika vinklar i sina texter.

– Om vi pratar om utlänningar så är den gruppen den mest passande, med tanke på deras stil, uttryck och ämnesval. Därför kommer Sabaton vara en av huvudakterna, säger Nattvargarnas president Alexander "Kirurgen" Zaldostanov i ett uttalande på mc-klubbens officiella hemsida.

Nattvargarna är inte vilken mc-klubb som helst. De har täta band till Rysslands president Vladimir Putin och har tack vare detta kallats för ”Putins Hell’s Angels”. De är föremål för sanktioner från både USA och Kanada, bland annat på grund av att de ska ha varit involverade i en attack mot en gasledning i ukrainska Strikolkove och mot den ukrainska marinens högkvarter i just Sevastopol.

– Organisationer som Nattvargarna används av Putin i avskräckande syfte, sade Rysslandsexperten Carolina Vendil Pallin till Svenska Dagbladet i våras.

– I stället för att förbjuda demonstrationer rakt av dyker då sådana här grupper upp för att avskräcka.

Sevastopol ligger på Krimhalvön, som sedan början av 2014 annekteras av Ryssland i strid mot internationella konventioner. Sedan konflikten mellan Ryssland och Ukraina bröt ut har över 6 500 personer mist livet i strider och attacker, enligt FN. Just nu pågår officiellt en vapenvila, som dock bryts med jämna mellanrum.

Sabatons basist Pär Sundström poängterar att bokningen gick igenom bolaget NCA i St. Petersburg, en agentur som jobbar med många artister. Han kommenterar via mail spelningen i Sevastopol:

Var ni medvetna om vilken typ av arrangemang det var?

– En heavy metal-festival med tema 70-årsjubileum av slutet på Nazityskland. Ganska perfekt för Sabaton.

Hur skulle ni beskriva arrangemanget som helhet?

– Imponerande och unikt. Väldigt intressant.

Varför valde ni att spela på ockuperat område?

– Vi spelar för fans, oavsett var de finns.

Är det lämpligt om ni vill betraktas som opolitiska?

– Att inte spela vore ett politiskt beslut. Vi var där för att sprida vår musik, som vi alltid gör.

Bakom arrangemanget stod mc-klubben Nattvargarna, med nära band till Putin, kände ni till vilken typ av organisation det är?

– Sabaton har bokats av mängder av arrangörer under vår karriär, vi spelar inte för dem. Vi spelar vår musik för våra fans. Och det var många fans på plats!

Träffade ni deras president Alexander Zaldostanov?

– Nej, vi träffade aldrig honom.

Bland annat Polen har kritiserat Nattvargarna och förvägrat dem inresa i landet - hur tror ni att era polska fans ställer sig till att ni spelar för dem?

– De som missförstår Sabaton kan bli upprörda på samma sätt som vissa svenskar blev upprörda när vi spelade i Israel. Men våra fans förstår Sabaton och att det inte är en politisk agenda när vi spelar någonstans. Ju mer spelningar vi gör desto mindre politiska missförstånd blir det omkring Sabaton. Några fler lär väl inte missta oss som nazister efter detta i alla fall.

Anders K Gustafsson

lördag 22 augusti 2015

Finnish Citizen Janus Putkonen Vets Accreditations for Foreign Journalists in Russian-Occupied Donbas


August 21, 2015

A Finnish citizen, Janus Putkonen, 40, is helping authorities in Russian-occupied Donbas vet applications for accreditation from foreign journalists. Putkonen also is editor-in-chief of the DoniNews website, which publishes articles praising the separatists and criticizing Ukraine and the West.

A Finnish citizen who runs a conspiracy website that defends Russia’s war against Ukraine is advising a committee in Kremlin-occupied Donbas that reviews accreditation requests from foreign journalists.

Antti Viktor Rauhala
Stefan Huijboom

Putiniserad finsk imbecil Petri Viljakainen vill dö för Putin i Östukraina

måndag 17 augusti 2015

Svenskar och Ukraina: ”Du är farligare utan vapen än med”


16 augusti 2015

VILNIUS. Det trånga och kvava kontoret är fyllt med böcker, tackdiplom från Ukraina och en sönderskjuten hjälm. Svenske Jonas Öhman, sedan drygt tjugo år med sin bas i Litauens huvudstad, driver nätverket Blue/Yellow, som förser östra Ukraina med militär utrustning. Till sin hjälp har de en omdebatterad högerextrem rörelse.

Jonas Öhman påpekar tidigt i intervjun att han är volontär och inte aktivt krigsförande.

- Men jag deltar i krigsinsatsen. Du är farligare utan vapen än med. Det handlar om att förse rätt förband med rätt materiel vid rätt tidpunkt och på rätt plats.

När vi dagen efter besöker nätverkets lager i Litauiska språkinstitutets lokaler ringer telefonen. Mannen på andra sidan är i behov av drönare.

- Vi förser Ukraina med bland annat teknisk spanings- och underrättelsekapacitet. Det är mycket komplicerat och man lär sig mycket när man håller på med det här, säger Jonas Öhman, som även arbetar som dokumentärfilmare och översättare.

- Man måste hela tiden vara kreativ i tanken. Till exempel om man får en förfrågan om att fixa fram stativ till 150 tunga kulsprutor.

Lagret är fyllt med hundratals militärkängor, bårar, kamouflagenät, militärskjortor och choklad. Tusentals svenska moraknivar har skickats till fronten, där de används både som redskap och närstridsvapen.

Jonas Öhman talar på bred norrländska och är trött. Han åker skytteltrafik mellan Ukraina och Litauen och nästa resa är redan om ett par dagar.

På kontoret trängs tacksamhetsdiplomen från Ukraina på en hylla: ”Till nätverket Blue/Yellow för assistans och personlig hjälp för nationell frihetskamp från det ukrainska folket”. Även i Litauen finns en tydlig rädsla för Ryssland, regeringen rustar upp som svar på det man uppfattar som ett reellt hot från Ryssland och vänder sig till de övriga Natoländerna för stöd.

Att återvända till Sverige är inte ett alternativ för Jonas Öhman, som har rötterna i Umeå.

- Jag har inte tid. Sveriges stöd är näst intill obefintligt och det finns ett ointresse för Östeuropa.

Hur länge kommer du fortsätta?

- Tills Putin är politiskt död. Så länge Putin är politiskt levande kommer vi att skicka stöd till Ukraina.

- Ryssland har gång på gång visat sig vara oförmöget att gå utanför sin sovjetiska identitet. Landet hålls ihop av gangsterliknande intressen och det finns inga genuina nationella intressen där längre.

Jonas Öhman bedömer att situationen är ohållbar.

- Putin och den politiska statsmakten är beredda att gå hur långt som helst. Jag ser ingen annan lösning att Ryssland måste falla. Sedan får vi hjälpa dem att skapa ett nytt land. Det är viktigt att säga att varken vi eller ukrainarna hatar ryssar.

Litauen är inte ditt hemland. Vad är det som får dig att göra allt detta?

- Det är en livsstil. Jag lever någonstans mellan revolution och teaterscenen. Jag jobbar ju även med film. Ibland känns det som man är mitt i en spelfilm. Jag känner att jag gör något meningsfullt och spännande. Vanliga människor fattar inte.

- Det är detta land, Litauen, som lärt mig agera. Jag var här på 1990-talet och såg när Sovjetunionen kollapsade. När jag såg de ryska soldaterna på Krim och kände igen ryska GRU-förband kände jag att nu är det dags att göra en insats, att agera med min kunskap och förståelse.

Nätverket Blue/Yellow är knappt ett år gammalt men har redan skickat utrustning för över 2 miljoner svenska kronor. Än så länge inga vapen, men Jonas Öhman säger att de inte kommer tveka om det en dag behövs.

Han har själv blivit beskjuten med granatkastare vid Debaltseve.

- Jag låg mellan kartonger bak i en lastbil. Jag var inte rädd, men man skärper sig.

Via Facebook, artiklar, radioprogram och tv når nätverket ut till sina medlemmar, som består av människor och företag i hela Europa.

- Vi vet precis vad som behövs. Ibland till och med bättre än ukrainarna.

Ni samarbetar med Pravyj Sektor [Högra sektorn] som är en högerextrem rörelse. Hur ser du på det?

- Det är en komplex fråga. Medierna gör det enkelt för sig när de sätter organisationer i fack. Det vore oprofessionellt att gå förbi att rörelsen kan stå emot en rysk aggression.

Blue /Yellows samarbetspartner, det ultranationalistiska partiet Pravyj Sektor [Högra Sektorn], har en stark ställning i krigszonerna i östra Ukraina. Jonas Öhman och hans kollegor har hjälp av rörelsen när de snabbt måste få sina sändningar genom krigsområdet.

- Det går inte att föra en mjuk dialog med Putin och hans quislingar. Och vi har en plan att skola Pravyj Sektor i fördelningspolitik och göra dem mer politiskt medvetna.

Varför?

– Problemet med Ukraina är inte att det skulle vara "fascistiskt" utan att det snarast är feodalt, med en svag centralmakt och mäktiga "vasaller" – oligarker – som i praktiken styr delar av landet. Vad vi ser i Ukraina är i princip ett massivt missnöje med rådande orättvisor.

– För att kunna gå vidare efter kriget, och kunna utvecklas efter krigsslutet krävs också en mer socialpolitisk förståelse av situationen. Delar av Pravyj Sektor förstår detta, men har inte redskapen för att kunna arbeta politiskt med de mest centrala frågorna. Vi vill, bland annat, ge dem denna förståelse. Det ska dock noteras att vi arbetar inte bara med Pravyj Sektor utan även med delar av volontärrörelsen.

Finns det andra syften med samarbetet än bara det praktiska?

– Som sagt ovan, vi bedömer att delar av Pravyj Sektor har en politisk potential som i ett land som Ukraina har en plats efter kriget. Klassiska politiska krafter – socialdemokrater, liberaler, till och med konservativa – är mycket svaga och med en ganska oklar position. Den nationella idén i ett post-sovjetiskt, korrumperat Ukraina ska inte underskattas. Samtidigt måste man arbeta med dem och ge en förståelse av vad, till exempel, en korrekt finans- och fördelningspolitik innebär.

Han citerar vad en kompanichef i Pravyj Sektor sagt i ett samtal:

"Vi kan ta över presidentpalatset på två timmar, men sen då? Vi har inte kunskap om hur man styr ett land."

Jonas Öhman sammanfattar sitt resonemang:

– Ukraina behöver inte en revolution till, de behöver bred politisk medvetenhet och förmåga. Men först måste de vinna kriget.

Moa Skimutis

Thüringer Sender darf russische Propaganda zeigen


7. August 2015

In Thüringen zeigt der Lokalsender Salve.TV das Programm des russischen Propagandakanals RT und die Ich-Show von Ministerpräsident Ramelow. Die Landesmedienanstalt prüfte – und winkte durch.

RT Deutsch sei „nun offiziell unbedenklich“, heißt es auf der Internetseite des russischen Propagandasenders Russia Today (RT). Denn die Landesmedienanstalt Thüringen habe die Ausstrahlung des deutschen Programms „Der fehlende Part“ durch das Erfurter Lokalfernsehen Salve.TV für „zulässig“ erklärt. In einer Presseerklärung aus Moskau des Programmanbieters ist sogar von einer „Untersuchung“ der Landesmedienanstalt die Rede, deren Resultat und Konsequenzen der russische Kanal nun genüßlich darlegt.

Nachdem Ende April Salve.TV begonnen hatte, „Der fehlende Part“ auszustrahlen, habe dies „eine Beschwerde verschiedener Politiker bei der Landesmedienanstalt“ ausgelöst. Die Kritiker fürchteten „schlimme russische Propaganda“, die einseitig die Sicht des Kremls zum Ausdruck bringe. Nun aber herrsche „Katerstimmung bei den Meinungswächtern“, diagnostizieren die russischen Medienmacher, denn die Landesmedienanstalt habe die Beschwerde aus den Reihen von CDU, AfD, SPD, Bündnis 90/Die Grünen und Die Linke gegen RT Deutsch und Salve.TV abgelehnt. RT zitiert die Thüringer Zeitung „Freies Wort“, in der Jochen Fasco, der Direktor der Landesmedienanstalt, „der Beschwerde nun eine Absage“ erteilt habe „und erklärte, man müsse den Inhalt der Sendung nicht mögen“. Aus medienrechtlicher Sicht gebe es keine Einwände gegen die Ausstrahlung im thüringischen Fernsehnetz. „Die Vielfalt und die Freiheit der Medien sind ein hohes Gut“, zitiert RT aus der Zeitung den Direktor und dann sich selbst: „RT Deutsch freut sich über die höchstamtliche Unbedenklichkeitserklärung aus Thüringen und trägt gerne weiterhin seinen Teil dazu bei, das hohe Gut der Medienvielfalt und -freiheit in Deutschland zu stärken.“

Auf einer Linie mit Bernd Lucke

In der gleichermaßen konstruiert-seriös wie trollig anmutenden Pressemitteilung aus Moskau verweist der Sender auf „Proteste deutscher Zuschauer“, die der Kritik an dem Programm entgegenträten und die „gehässige antirussische Propaganda“ in deutschen Medien geißelten. „RT Deutsch erweitert großartig die gesamte Medienbandbreite“, heißt es da, und auch der Miteigentümer von Salve.TV, Klaus-Dieter Böhm, zeigt sich „verblüfft“ über die „massive Unterstützung“. In einem TV-Spot verteidigt er die Ausstrahlung des Programms mit dem Hinweis, ein Wirtschaftskrieg gehe immer einem heißen Krieg voraus. Böhm bedenkt, wer Lokalfernsehen mache, sollte die Welt nicht vergessen. Und Böhm bittet, die russische Seite zu verstehen, um sich ein eigenes Bild zu machen.

Claus Peter Müller

fredag 14 augusti 2015

Ukraine straffer billedsulten britisk journalist for skudepisode


1. august 2015

Kommentar på Facebook, hvor journalist giver grønt lys til skud, udløser vrede. Journalisten mister licens.

En tidspresset britisk journalist var på jagt efter "gode billeder" fra den blodige krig i det østlige Ukraine, og derfor opfordrede hun prorussiske separatister til at skyde mod regeringssoldater i Lugansk.

Nu har myndighederne i landet besluttet at inddrage hendes arbejdstilladelse, fortæller en talskvinde for landets sikkerhedstjeneste, Olena Hitljanska, til nyhedsbureauet Interfax.

Det er en Facebook-besked, som koster Kitty Logan tilladelsen til at rapportere fra landet, skriver avisen Kyiv Post.

Hitljanska siger, at den britiske journalist har mistet sin akkreditering på grund af "hensyn til den nationale sikkerhed".

På det sociale netværk beskriver Logan, som har freelanceopgaver for det tyske medie Deutsche Welle, hvordan hun - efter flere opfordringer - fik separatisterne til at affyre skud mod ukrainske soldater i provinsen Lugansk.

Hun skriver blandt andet, at hun tidligere var vendt hjem fra fronten med billeder af kæledyr, så nu forsøgte hun "igen at dokumentere krænkelser af våbenhvilen".

- Skal jeg skyde på dem, så du får nogle billeder, spørger oprørssoldaten ifølge Logan.

"OK, hvorfor ikke," svarer journalisten ifølge sin beskrivelse på Facebook, efter at hun har konstateret, at "deadline nærmer sig".

Den britiske journalist har senere skrevet på Twitter:

- Jeg er journalist med et neutralt udgangspunkt. Jeg har aldrig, og jeg kommer heller aldrig til at bede nogen om at skyde - andet end billeder.

Både i Ukraine og i udlandet har beskeden på Facebook udløst vrede og skarp kritik.

Flere knytter i deres kommentarer journalisten til Sky News, men mediets udlandsredaktør skriver på Twitter, at "Logan hverken arbejder eller har arbejdet for Sky News".

/ritzau/

onsdag 12 augusti 2015

Amnesty fattade kontroversiellt beslut om att avkriminalisera prostitution


Publicerad 12.08.2015 - 14:21. Uppdaterad 12.08.2015 - 16:32

Amnesty International har beslutat att arbeta för en avkriminalisering av prostitution. Amnesty motiverar sitt beslut med att det kan stärka situationen för sexarbetarna som är en marginaliserad och utsatt grupp.

En majoritet av de 400 delegaterna från 70 länder som deltog i Amnesty Internationals (ICM) rådsmöte i Dublin stödde beslutet.

Amnesty vill att både försäljning och köp av sex ska vara lagligt så att den prostituerade också kan åtnjuta vård och skydd.

Enligt Amnesty leder förbud mot sexköp till att prostitutionen flyttar till otrygga miljöer.

Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty kallade gårdagen (11.8) då omröstningen skedde för en "historisk dag".

- Sexarbetare är en av de mest utsatta grupperna i världen. De löper stor risk att utsättas för diskriminering, våld och utnyttjande.

"Sexarbetare måste få en tryggare miljö"

Amnesty anser också att staten bör hjälpa dem som vill lämna prostitutionen bakom sig, och att prostituerade barn måste ses som offer som inte får bestraffas.

- Vi koncentrerar oss på att ge sexarbetare en trygg arbetssituation och vi vill se till att de kan utnyttja sina rättigheter, säger Gauri Van Gulik på Amnesty International.

- Vi vill inte straffa dem som har tvingats till sexarbete genom att kriminalisera det och ta ifrån dem rättigheter. Och prostituerade får inte tvingas till trafficking. Vi motsätter oss lagar som leder till att prostitutionen går under jord och att sexarbetarnas säkerhet äventyras, säger Van Gulik.

Amnesty vill också avkriminalisera övriga parter som kopplas till prostitution - det vill säga hallick- och bordellverksamhet.

Omröstningen inom Amnesty har föregåtts av en konsultationsprocess som pågått i två år. Bland annat FN-organ, forskare, medborgarorganisationer och jurister specialiserade på mänskliga rättigheter har hörts i frågan.

Besvikelse över beslutet - Amnestys rykte i farozonen?

Amnestys beslut att avkriminalisera prostitution var kontroversiellt redan innan det fattades. Före mötet i Dublin publicerades bland annat ett öppet brev till delegaterna där man varnade för att Amnestys rykte skulle skadas allvarligt av ett dylikt beslut.

En grupp som arbetar mot kvinnohandel - Coalition Against Trafficking in Women (CATW) - säger i ett öppet brev att Amnestys rykte allvarligt kommer att skadas i och med ett dylikt beslut. Brevet var undertecknat av kvinnorättsorganisationer, läkare och kända artister som Meryl Streep, Kate Winslet och Emma Thompson.

Gruppen säger bland annat att det är omöjligt att förstå logiken i att påstå att man skyddar den utnyttjade genom att avkriminalisera den som utnyttjar.

Andra kritiker påpekar att Amnestys beslut innebär ett misslyckande eftersom man inte beaktar alla de orsaker som ligger bakom prostitution; fattigdom, våld och tvång.

Amnesty å sin sida konstaterar att beslutet att avkriminalisera prostitution inte ändrar på organisationens motarbetande av det tvångsarbete och den människohandel som är kopplad till prostitution - något som Amnesty ser som allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och något som måste kriminaliseras.

Varje enskilt land fattar sitt eget beslut om frågan kommer att drivas vidare.

Finland och Sverige röstade emot

Amnestys finländska sektion stödde inte det förslag som röstades igenom. Också den svenska sektionen röstade emot beslutet. I Sverige är man inte övertygad om att Amnesty lyckats påvisa att just avkriminalisering skulle förbättra de mänskliga rättigheterna för prostituerade.

Sexköp är förbjudet i Sverige - det vill säga köparen ses som kriminell medan den säljande parten avkriminaliseras.

Frankrike har nyligen beslutat att kriminalisera sexköp men inte den som säljer sex - den så kallade nordiska modellen som tillämpas i Island, Sverige och Norge.

Sexarbete är lagligt och reglerat i Österrike, Tyskland, Nederländerna och Schweiz.

Amnesty Internationals beslut att ställa sig bakom en legalisering av sexköp, hallick- och bordellverksamhet är synnerligen beklagligt, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren i ett pressmeddelande.

Svenska Kvinnoförbundet: Amnesty ställer sig på hallickarnas sida

Amnesty ställer sig på hallickarnas och exploatörernas sida – och inte på de utsatta kvinnornas och flickornas sida, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Jungner-Nordgren.

- En legalisering av sexhandeln strider mot både FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (CEDAW) och mot FN:s särskilda resolution mot prostitution och människohandel. Amnestys beslut ignorerar helt och hållet den utsatthet som skapas av fattigdom, marginalisering och diskriminering av kvinnor, säger Jungner-Nordgren.

Svenska Kvinnoförbundet stöder den nordiska kvinnorörelsens arbete för den svenska sexköpslagen som inte kriminaliserar den som säljer sex men nog den som köper sex.

Rättelse 14.57: Amnestys finska sektion röstade inte för det slutgiltiga beslutet.