måndag 17 augusti 2015

Svenskar och Ukraina: ”Du är farligare utan vapen än med”


16 augusti 2015

VILNIUS. Det trånga och kvava kontoret är fyllt med böcker, tackdiplom från Ukraina och en sönderskjuten hjälm. Svenske Jonas Öhman, sedan drygt tjugo år med sin bas i Litauens huvudstad, driver nätverket Blue/Yellow, som förser östra Ukraina med militär utrustning. Till sin hjälp har de en omdebatterad högerextrem rörelse.

Jonas Öhman påpekar tidigt i intervjun att han är volontär och inte aktivt krigsförande.

- Men jag deltar i krigsinsatsen. Du är farligare utan vapen än med. Det handlar om att förse rätt förband med rätt materiel vid rätt tidpunkt och på rätt plats.

När vi dagen efter besöker nätverkets lager i Litauiska språkinstitutets lokaler ringer telefonen. Mannen på andra sidan är i behov av drönare.

- Vi förser Ukraina med bland annat teknisk spanings- och underrättelsekapacitet. Det är mycket komplicerat och man lär sig mycket när man håller på med det här, säger Jonas Öhman, som även arbetar som dokumentärfilmare och översättare.

- Man måste hela tiden vara kreativ i tanken. Till exempel om man får en förfrågan om att fixa fram stativ till 150 tunga kulsprutor.

Lagret är fyllt med hundratals militärkängor, bårar, kamouflagenät, militärskjortor och choklad. Tusentals svenska moraknivar har skickats till fronten, där de används både som redskap och närstridsvapen.

Jonas Öhman talar på bred norrländska och är trött. Han åker skytteltrafik mellan Ukraina och Litauen och nästa resa är redan om ett par dagar.

På kontoret trängs tacksamhetsdiplomen från Ukraina på en hylla: ”Till nätverket Blue/Yellow för assistans och personlig hjälp för nationell frihetskamp från det ukrainska folket”. Även i Litauen finns en tydlig rädsla för Ryssland, regeringen rustar upp som svar på det man uppfattar som ett reellt hot från Ryssland och vänder sig till de övriga Natoländerna för stöd.

Att återvända till Sverige är inte ett alternativ för Jonas Öhman, som har rötterna i Umeå.

- Jag har inte tid. Sveriges stöd är näst intill obefintligt och det finns ett ointresse för Östeuropa.

Hur länge kommer du fortsätta?

- Tills Putin är politiskt död. Så länge Putin är politiskt levande kommer vi att skicka stöd till Ukraina.

- Ryssland har gång på gång visat sig vara oförmöget att gå utanför sin sovjetiska identitet. Landet hålls ihop av gangsterliknande intressen och det finns inga genuina nationella intressen där längre.

Jonas Öhman bedömer att situationen är ohållbar.

- Putin och den politiska statsmakten är beredda att gå hur långt som helst. Jag ser ingen annan lösning att Ryssland måste falla. Sedan får vi hjälpa dem att skapa ett nytt land. Det är viktigt att säga att varken vi eller ukrainarna hatar ryssar.

Litauen är inte ditt hemland. Vad är det som får dig att göra allt detta?

- Det är en livsstil. Jag lever någonstans mellan revolution och teaterscenen. Jag jobbar ju även med film. Ibland känns det som man är mitt i en spelfilm. Jag känner att jag gör något meningsfullt och spännande. Vanliga människor fattar inte.

- Det är detta land, Litauen, som lärt mig agera. Jag var här på 1990-talet och såg när Sovjetunionen kollapsade. När jag såg de ryska soldaterna på Krim och kände igen ryska GRU-förband kände jag att nu är det dags att göra en insats, att agera med min kunskap och förståelse.

Nätverket Blue/Yellow är knappt ett år gammalt men har redan skickat utrustning för över 2 miljoner svenska kronor. Än så länge inga vapen, men Jonas Öhman säger att de inte kommer tveka om det en dag behövs.

Han har själv blivit beskjuten med granatkastare vid Debaltseve.

- Jag låg mellan kartonger bak i en lastbil. Jag var inte rädd, men man skärper sig.

Via Facebook, artiklar, radioprogram och tv når nätverket ut till sina medlemmar, som består av människor och företag i hela Europa.

- Vi vet precis vad som behövs. Ibland till och med bättre än ukrainarna.

Ni samarbetar med Pravyj Sektor [Högra sektorn] som är en högerextrem rörelse. Hur ser du på det?

- Det är en komplex fråga. Medierna gör det enkelt för sig när de sätter organisationer i fack. Det vore oprofessionellt att gå förbi att rörelsen kan stå emot en rysk aggression.

Blue /Yellows samarbetspartner, det ultranationalistiska partiet Pravyj Sektor [Högra Sektorn], har en stark ställning i krigszonerna i östra Ukraina. Jonas Öhman och hans kollegor har hjälp av rörelsen när de snabbt måste få sina sändningar genom krigsområdet.

- Det går inte att föra en mjuk dialog med Putin och hans quislingar. Och vi har en plan att skola Pravyj Sektor i fördelningspolitik och göra dem mer politiskt medvetna.

Varför?

– Problemet med Ukraina är inte att det skulle vara "fascistiskt" utan att det snarast är feodalt, med en svag centralmakt och mäktiga "vasaller" – oligarker – som i praktiken styr delar av landet. Vad vi ser i Ukraina är i princip ett massivt missnöje med rådande orättvisor.

– För att kunna gå vidare efter kriget, och kunna utvecklas efter krigsslutet krävs också en mer socialpolitisk förståelse av situationen. Delar av Pravyj Sektor förstår detta, men har inte redskapen för att kunna arbeta politiskt med de mest centrala frågorna. Vi vill, bland annat, ge dem denna förståelse. Det ska dock noteras att vi arbetar inte bara med Pravyj Sektor utan även med delar av volontärrörelsen.

Finns det andra syften med samarbetet än bara det praktiska?

– Som sagt ovan, vi bedömer att delar av Pravyj Sektor har en politisk potential som i ett land som Ukraina har en plats efter kriget. Klassiska politiska krafter – socialdemokrater, liberaler, till och med konservativa – är mycket svaga och med en ganska oklar position. Den nationella idén i ett post-sovjetiskt, korrumperat Ukraina ska inte underskattas. Samtidigt måste man arbeta med dem och ge en förståelse av vad, till exempel, en korrekt finans- och fördelningspolitik innebär.

Han citerar vad en kompanichef i Pravyj Sektor sagt i ett samtal:

"Vi kan ta över presidentpalatset på två timmar, men sen då? Vi har inte kunskap om hur man styr ett land."

Jonas Öhman sammanfattar sitt resonemang:

– Ukraina behöver inte en revolution till, de behöver bred politisk medvetenhet och förmåga. Men först måste de vinna kriget.

Moa Skimutis