tisdag 30 maj 2017

Anneksjonen av Krim: Valget som ikke var et valg


30. mai 2017

I dag har jeg på trykk en kronikk i Klassekampen. Den ble skrevet som et tilsvar til Hans Olav Fekjær, en presumptivt oppegående mann som i fullt alvor mener at Russland ikke tok Krimhalvøya med makt og ikke skjønner at dette var en anneksjon.

Leser du kronikken vil du få et lynkurs i hvordan Russland gjennomførte anneksjonen, og dermed indirekte hvorfor Fekjær – og flere med ham – åpenbart har blitt rundlurt av russisk propaganda og tror dette var et slags demokratiprosjekt.

Du vil også få et lite innblikk i hvordan man i Russland bedriver utstrakt historierevisjonisme, blant annet ved å ufarliggjøre Hitlers annekteringer for å renvaske Putin. Og dette er et stort paradoks, for samtidig er et av russisk propagandas viktigste mantra at Ukraina er styrt av nazister og fascister…

I kronikken nevner jeg Andranik Migranyans innlegg i den russiske avisa Isvestija. Det du skal vite er at dette var en reaksjon på at Andrei Zubov hadde hatt et kritisk debattinnlegg hvor han tok et oppgjør med Putins farlige politikk og sammenlignet Putins annektering av Krim med Hitlers annekteringer. Slikt tankegods tas ikke lett på i Russland, for Zubov har en viss tyngde og var professor ved Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk, som eies av det russiske utenriksdepartementet.

Dermed kom Migranyan på banen med et forsvar for Putin. Migranyan er heller ingen hvem som helst, og har lang fartstid i det russiske maktapparatet og var på dette tidspunkt leder for en russisk NGO i New York som ble etablert av Putin for å overvåke menneskerettigheter i vestlige land...

Etterspillet ble at Zubov mistet jobben som professor ved Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk, for det skal ikke lønne seg å kritisere myndighetene i Russland. Migranyan ble på sin side ansatt som professor samme sted året etter...

Sånn sett er det ganske ironisk at Fekjær kaller meg for ekstrem fordi jeg skriver at Russlands anneksjon i folkerettslig forstand kan sammenlignes med Hitlers og Stalins annekteringer før andre verdenskrig. For hva skal han da mene om Andranik Migranyans tankegods, som attpåtil blir ansatt som professor på et institutt som eies av det russiske utenriksdepartementet?

Har du problemer med å lese kronikken jeg har vedlagt som bilde, har du den samme teksten her:

RUSSLANDS FARLIGE ANNEKSJON

Hans Olav Fekjær påstår i Klassekampen 5. mai at Russland ikke brukte makt på Krim og fremstiller «gjenforeningen» som et slags demokratiprosjekt. Han hevder at jeg er ekstrem fordi jeg skriver at Russlands anneksjon i folkerettslig forstand kan sammenlignes med Hitlers og Stalins annekteringer før andre verdenskrig, og spør retorisk om Hitler konsulterte folkemeningen. Dette bygger på et feilaktig historiesyn.

Faktum er at Hitler avholdt folkeavstemning i Østerrike etter invasjonen i 1938. Resultatet viste at 99,7 prosent av østerrikerne støttet anneksjonen – altså mer enn det Putin oppnådde på Krim. Tilsvarende må Hitler ha visst at anneksjonene av Sudetland og Danzig (Gdansk) ville bli godt mottatt av den altoverveiende tyske lokalbefolkningen, hvilket han fikk rett i. Her kunne dessuten Hitler påberope seg historiske «rettigheter», altså ikke ulikt Putins «gjenforening» med Krim.

BÅDE HITLER OG STALIN brukte overraskelsesmomentet og militær dominans til å innlemme store landområder uten væpnet motstand. På samme måte kunne Putin i 2014 la tusener av russiske elitesoldater, utstyrt med overlegne våpen, lynraskt erobre Krim.

TV-bildene i 2014 viste at russiske styrker umiddelbart omringet ukrainske militærforlegninger og marineskip. De uforberedte ukrainske soldatene kom dermed i en håpløs situasjon, og de fleste valgte raskt å overgi seg. Ifølge russiske Interfax fremsatte angivelig sjefen for den russiske svartehavsflåten et ultimatum hvor han truet med å angripe de gjenværende ukrainske styrkene dersom de ikke la ned våpnene, hvilket de etter hvert gjorde.

Det var således ikke Putins fortjeneste at invasjonen ikke endte i et blodbad, men fordi ukrainske myndigheter og kommandanter innså overmakten og beholdt roen. Aktoratet ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skriver da også at det er irrelevant at russiske soldater ikke møtte væpnet motstand.

PUTIN HAR SELV SAGT at han tok initiativ til «gjenforeningen» natt til 23. februar. Men på den russisk militære æresmedaljen «For tilbakeføringen av Krim» står det at aksjonen startet 20. februar, to dager før daværende president Janukovytsj ble avsatt.

Den 26. februar stormet så russiske elitesoldater regjeringskontorene og parlamentsbygningen på Krim, og heiste det russiske flagget. Påfølgende morgen ble de folkevalgte truet til et hastemøte. Mange nektet eller snudde da de så de russiske soldatene. Kun 36 av 100 dukket opp, mens forsamlingen trengte 51 for å være beslutningsdyktig. Løsningen ble at man registrerte stemmer på folk som ikke hadde møtt, altså regulært stemmejuks.

DE SOM MØTTE, ble ransaket og fratatt mobiltelefonen. Ingen journalister slapp inn. Bak lukkede dører – med bevæpnede russiske soldater utenfor – ble statsminister Anatolii Mohyliov kastet til fordel for Sergej Aksjonov. Førstnevnte tilhørte Janukovytsjs parti, Regionpartiet, som hadde 80 representanter i parlamentet, mens den nye statsministerens prorussiske parti hadde tre. Deretter ble det vedtatt folkeavstemning.

To dager senere ba Aksionov offisielt om militær hjelp fra Russland for å «opprettholde ro og orden», selv om den russiske invasjonen allerede var et faktum. Kort tid etter ble Aksionov mottatt på rød løper i Moskva.

Opp mot folkeavstemningen ble opposisjon kneblet. Krimtataren Resat Amet kan tjene som eksempel. Den 3. mars demonstrerte han fredelig og alene mot invasjonen på torget i Simferopol, hvorpå han ble ført bort av tre uniformerte menn, formodentlig fra russisk etterretning. Den 15. mars ble Amet funnet drept med merker etter omfattende tortur.

På stemmesedlene 16. mars fikk velgerne to alternativer: Gå tilbake til Krims grunnlovsmessige status i 1992, eller bli innlemmet i Russland. De kunne ikke velge at Krim skulle fortsette å ha samme status i Ukraina som det hadde hatt siden 1998.

Det mest alvorlige i denne sammenhengen er selvfølgelig Russlands invasjon og påfølgende anneksjon uten aksept fra Ukraina. Man trenger ikke mye fantasi for å forstå hvor farlig det kan bli dersom Russlands fremgangsmåte skal gi presedens i Europa. For hva om det oppstod tumulter i Hviterussland og Russland invaderte de østlige områdene for å avholde folkeavstemning? Og hva med de østlige delene av Estland og Latvia, hvor brorparten anser seg som russere?

ANDRANIK MIGRANYAN, professor ved Moskvas statlige institutt for internasjonal politikk og med nære bånd til Kreml, hadde i 2014 et innlegg i den russiske avisa Isvestija. Her hevdet han at seierherrenes ydmykelse av Tyskland etter første verdenskrig kan sammenlignes med Vestens ydmykelse av Russland etter Sovjetunionens oppløsning, og fortsetter:

«Det er nødvendig å skille mellom Hitler før og etter 1939, for å separere fluer fra koteletter. Faktum er at Hitler forente Østerrike, Sudetland og Memel med Tyskland uten blodsutgytelse, og fullførte det Bismarck ikke klarte. Hadde Hitler stoppet der ville han ha blitt stående i historien som en av Tysklands største ledere.»

Slikt burde mane til refleksjon om Russlands egentlige motiver, også i Øst-Ukraina.

Bjørn Johan Berger